Povežite se sa nama

BiH

U Sarajevu danas sastanak stranaka koje namjeravaju napraviti treći politički blok u RS

Objavljeno

Danas će u centrali SDP-a u Sarajevu biti održan sastanak lidera stranaka sa sjedištem u FBiH s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj uoči Opštih izbora naredne godine.

Riječ je o konceptu koji su inicirali članovi SDP-a u bh. entitetu Republika Srpska.

Dolazak na sastanak ranije su potvrdili Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH), Narodni evropski savez (NES), Platforma za progres (PZP), Hrvatska stranka (HS), Pokret demokratske akcije (PDA) i Nezavisni blok (NB).

Novi, treći blok trebao bi biti rival na narednim Opštim izborima strankama okupljenim oko vladajućeg SNSD-a i drugom bloku koji je okupljen oko trenutne parlamentarne opozicije (SDS, PDP i DNS).

Portal Klix.ba je imao uvid u dokument tzv. “Pokreta za državu”, koji će danas biti prezentovan predstavnicima partija koje bi mogle pod jednim okriljem tražiti što veći broj glasova stanovnika RS-a i dijaspore.

Ciljevi su: 70.000+ glasova, 8-10 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Kako je već najavljeno, stranke bi zajednički bez podjela trebale u narednom periodu raditi na jačanju bh. identiteta u RS-u i tako trajno postaviti bh. građanski blok kao faktor političke odluke u RS-u.

Izvor: Klix.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.