Povežite se sa nama

Ekonomija

U krizi tekstilna industrija – sve je više otpuštenih

Objavljeno

Stanje u tekstilnoj industriji u BiH ponovo je u svojevrsnoj krizi i kompanije koje se bave ovom djelatnošću imaju sve više problema. Radnici na kraju najviše ispaštaju i sve više ih dobija otkaz.

Kompanije imaju probleme sa narudžbama, a to se najviše reflektuje na radnike koji ostaju bez posla zbog “posljedica inflacije, krize i promijenjenih uslova na tržištima”.

Samo u posljednih par mjeseci predstavnici firmi iz Visokog, Novog Travnika, Bosanskog Petrovca, Bužima i Kiseljaka, su izvijestili javnost o prinudnim otkazima.

Švedska kompanija “Kavat”, koja posluje na području Novog Travnika, prije nekoliko dana nedavno je odlučila otpustiti 90 radnika, a razlog su nepovoljna kretanja na tržištu.

Kako su iz uprave ovog preduzeća izjavili za medije, nepovoljna kretanja na tržištu prisilila su menadžment na najteže mjere, a uprkos tome traže se načini da se iznađe najbolje rješenje iz trenutne krize i novih poslovnih prilika.

– Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBK/KSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u svim okolnostima, dijelom i ublaži. Takođe, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina – kazali su iz Kavata.

Inače, Kavat je izgubio kupca koji je uzimao 80 odsto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Iz Prevent grupacije su nedavno saopštili da su otkazi za više desetina radnika iz pogona u Visokom i Bužimu posljedica globalne krize. Sličnu sudbinu je doživjelo i 52 radnika kompanije Alma Ras iz Bosanskog Petrovca.

Razlozi su identični. Recimo Globus-konfekcija iz Kiseljaka, također je nedavno ugasila proizvodnju. Otkaz je dobilo 70 radnika. Njih su “dokusurili” potezi partnera iz Njemačke koji im je od maja obustavio sva plaćanja.

Nažalost, ovo je samo dio gradova u kojima se od početka godine u firmama za proizvodnju tekstila i obuće bilježi stalni pad broja zaposlenih i kako prognoze govore, ovo će se samo nastaviti.

Ekonomista Igor Gavran je u izjavi za Klix napomenuo da su ekonomski motivi vlasnika proizvodnih pogona bili preovladavajući prilikom donošenja odluke da li zatvoriti pogon.

Naglasio je da ta odluka u konačnici ne zavisi toliko od samog bh. vlasnika proizvodnog pogona, koliko od stranih kompanija, brendova za koje rade.

(Klix) 

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.