Povežite se sa nama

RS

“U gradu nema šta da se radi, u selu nema ko da radi” Glavaš upozorava na demografski slom u Srpskoj

Objavljeno

Katastrofalna demografska situacija ozbiljno ugrožava pitanje opstanka Srba u Republici Srpskoj. Zbog toga je neophodno reagovati što prije, jer naš glavni cilj treba da bude povećanje broja rođene djece. Moramo se okrenuti budućnosti koja će održati naš narod živim.

Rekao je poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Aleksandar Glavaš.

Upozorio je na to da je demografski alarm odavno upaljen, te da je krajnje vrijeme za adekvatne demografske mjere nadležnih, jer je sve manje vremena da se zaustavi demografska destrukcija i depresija.

– Ne smijemo i ne možemo to mirno posmatrati – dodao je Glavaš.

Glavaš kaže da se Vlada RS terba ugledati na Srbiju koja brine o svojoj budućnosti.

– Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije predstavio je nove mjere koje će biti poticajne i pomoći mladim bračnim parovima da se ostvare kao roditelji i poprave natalitet u Srbiji. Trostruko povećanje novčane nadoknade za prvo rođeno dijete roditeljima će mnogo značiti, a tu je i pogodnost za one koji planiraju zasnovati porodicu, pa će tako država bespovratno kreditirati mlade parove koji kupuju stanove. Srbija brine o svojoj budućnosti i ozbiljno i sistemski se bavi poltikom povećanja nataliteta. Zbog toga kao narodni poslanik i otac troje djece apelujem na Vladu Republike Srpske da uvede slične mjere koje je uvela Srbija, jer svjedoci smo da Srpskoj prijeti demografska katastrofa praćena trenutnim nivoom fertiliteta. Aktuelna vlast do sada nije bila u stanju da se uhvati u koštac sa ovim ozbiljnim problemom koji je krucijalan za srpski narod , Republiku Srpsku, njen opstanak, ali i ekonomski napredak – kaže Glavaš.

Kaže da se nekada, uprkos lošijim i težim uslovima za život, rađalo više djece.

– Mnogo je faktora koji su uticali i utiču na nizak prirodni priraštaj, a to su između ostalog ratovi, nezaposlenost, nedostatak kvalitetne razvojne politike, loš zdravstveni sistem ali i siromaštvo. Republiku Srpsku napušta biološki radno i produktivno stanovništvo, što u godinama koje su pred nama može dovesti do demografskog sloma. Bijela kuga suvereno vlada i zato moramo naći načine borbe protiv nje i posljedica koje ostavlja, jer smo odavno u fazi da u gradu nema šta da se radi, a u selu nema ko da radi – kaže on.

Ističe da je, uz sve to, tu i pandemija KOVID 19, koja je značajno je povećala smrtnost populacije.

– Zato su nam hitno potrebne mjere poput onih koje je preduzela Srbija jer je neophodno da što prije shvatimo političku težinu demografske problematike, njenu složenost- ali i naučne zakonitosti. I najvažnije, potrebne su nam političke odluke i mjere koje će pomoći da počnemo rješavati ovaj ozbiljan i bolan problem – zaključio je Glavaš.

Izvor: Srpskainfo

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.