Povežite se sa nama

Crna hronika

U Dalmaciji ostavili djecu zaključanu u autima, spasili ih vatrogasci

Objavljeno

Vatrogasci iz Javne vatrogasne jedinice Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela imali su juče dvije intervencije spasavanja djece iz zaključanih auta. To se ubraja u krivična djela povrede djetetovih prava za koje se dobija i do 15 godina zatvorske kazne.

Naime, u Makarskoj je dijete ostalo zaključano u vozilu, a sve se dogodilo oko 17 sati i 26 minuta. Na intervenciji su bili spasioci iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, prenosi Dalmacija danas.

Takođe, slično se dogodilo i u Kaštel Lukšiću. I tako je dijete ostalo zaključano u vozilu, a vatrogasci su dojavu dobili oko 20 sati i 34 minute. Na terenu su bili spasioci iz DVD-a Kaštela s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje krivičnog djela Povreda djetetovih prava.

Kazna i do 15 godina

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba biće kažnjen za počinjenje težeg oblika krivičnog djela za šta je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestuje tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili šporet).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tokom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesrećnih slučajeva, kada roditelji usljed velikih temperatura i preopterećenosti obavezama ostave djecu samu u vozilu.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.