Povežite se sa nama

Društvo

U BORBI ZA DIJANU: U komplikovanom smo procesu, bitan nam je svaki minut

Objavljeno

Banjalučanka Dijana Milanović (30), majka jednogodišnje djevojčice, više od mjesec dana bori se za život. Ona je priključena na VV- ECMO aparat na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, a Dijanin suprug Goran Milanović trenutno traži način kako da svoju suprugu prebaci u Ljubljanu na daljnje liječenje i transplantaciju pluća.

Goran Milanović kaže da kada je riječ o Dijaninom stanju on ništa konkretno ne može reći, jer ne dobija nikakve informacije.

“Ne znam šta se dešava, kakve su prognoze i da li postoji mogućnost samostalnog oporavka. Ništa živo ne znam, nikakvih informacija nemam”, rekao je Goran za BUKU. Dodaje da se Dijanini nalazi trenutno prevode na slovenački jezik da bi se nalazi poslali u Ljubljanu ili bilo koju kliniku koja radi transplantaciju.

“To je dužna da uradi klinika, ali mi ovdje to sami moramo raditi. Sad smo u pravoj borbi. Najvjerovatnije ćemo morati ići preko Srbije, jer mi nismo u zonama za transplantaciju. Moramo sad zvati Srbiju, pa da vidimo kako ćemo to uraditi. To je sve komplikovan proces koji u ovoj situaciji nije poželjan, a bitan nam je svaki minut, a ne sat ili dan”, istakao je Goran.

Goran kaže da je Dijani i dalje potrebna krv svaki dan, ali ne u količinama kao ranije. Svakako stoji apel za darovanje krvi sa napomenom da je za Dijanu Milanović.

Univerzitetki klinički centar Republike Srpske saopštio je da je ova mlada pacijentkinja već nekoliko sedmica priključena na VV- ECMO aparat pomoću kojeg je ljekari i medicinsko osoblje Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske održavaju u životu usljed izuzetno teške forme bolesti COVID19.

“U našoj ustanovi i konkretno u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane se već dvije godine, dan i noć spašavaju životi kritično oboljelih Covid 19 pacijenata i vodi se borba za svaki udah. U navedenom slučaju Univerzitetski klinički centar Ljubljana nikada nije kontaktirao zvanično našu ustanovu po pitanju prijema pomenute pacijentkinje. Takođe, postoji propisana procedura koja podrazumijeva zvanično pismeno obraćanje porodice putem Protokola UKC RS, u ovom slučaju supruga, generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (a ne načelniku određene Klinike putem e mail-a) sa molbom da se izda medicinska dokumentacija koju bi porodica proslijedila drugoj medicinskoj ustanovi koja do ovog trenutka nije zaprimljena”, saopšteno je ranije iz UKC-a.

Dodaju da se jedini ECMO centar u BiH nalazi u UKC Republike Srpske.

“Naša Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane opremljena je sa čak četiri uređaja za veno-vensku ekstrakorporalnu membransku okisgenaciju (VV –ECMO) – oksigenaciju krvi van ljudskog tijela odnosno vještačka pluća najnovije generacije. Izvantjelesna membranska oksigenacija je vrsta liječenja za održavanje životno ugroženih bolesnika na životu, a kojoj je cilj potpomoći rad srca i pluća. Kod bolesnika s teškim zatajenjem plućne funkcije ECMO omogućuje izmjenu gasova i održavanje krvotoka u tijelu”, pojašnjavaju.

(Buka)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.