Povežite se sa nama

BiH

U Ambasadi SAD-a u Sarajevu održava se vježba pripravnosti u hitnim situacijama

Objavljeno

Ambasada SAD-a u Sarajevu danas je domaćin vježbe pripravnosti u hitnim situacijama sa svojim partnerima iz sigurnosnih institucija i drugih hitnih službi Bosne i Hercegovine (BiH).

Vježba nazvana “Operation Alliance Shield” istaknut će spremnost, obučenost i koordinaciju tih službi u BiH.

Iz Ambasade SAD-a je saopšteno da će vježba obuhvatiti simulaciju sigurnosne i bezbjedonosne stvarne situacije, u kojoj ambasada i osoblje zaduženo za odgovor u hitnim slučajevima rade zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih.

Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje pružaju podršku ambasadi u hitnim situacijama. Očekuje se da će vježba trajati otprilike dva sata.

Partneri koji će učestvovati u vježbi su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DCPB), policija Kantona Sarajevo i ostale hitne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Navedeno je kako je ova vježba još jedan primjer izvrsne saradnje između ambasade i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima.

“‘Operation Alliance Shield’ vrhunac je višemjesečne obuke i planiranja Regionalnog ureda za sigurnost (RSO) Američke ambasade, diplomatske sigurnosne službe State Departmenta (DSS) i naših sigurnosnih partnera u BiH. Zajednička obuka i vježbe poput ove vitalni su element u stvaranju sigurne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost osoblja ambasade, kao i naših partnera u BiH, povećala naša spremnost za svaku situaciju te smanjila i ublažila konfuzija i mogućnost povreda u slučaju budućeg, stvarnog scenarija. Također služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. Ambasada je već organizirala slične vježbe i ranije i rutinski provodi ovu vrstu vježbi u svim našim misijama širom svijeta”, saopšteno je.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.