Povežite se sa nama

RS

Tužba Republici Srpskoj zbog nezakonite smjene!

Objavljeno

Bivši direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske Slaven Dujaković tužio je Srpsku zbog nezakonite smjene, saznaje CAPITAL.

Dujaković je upravni spor pred Okružnim privrednim sudom RS pokrenuo prošle sedmice, a za CAPITAL kaže da očekuje da će sud presuditi u njegovu korist i vratiti ga na čelo Agencije.

„U obrazloženju o smjeni se ne navodi nijedan razlog zbog kojeg sam smijenjen. Odgovorno sam radio, smatram da je odluka o smjeni politička i nezakonita i vjerujem da će to i sud potvrditi“, istakao je Dujaković i dodao da će, ukoliko uspije u ovom, pokrenuti i spor za naknadu štete.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je 11. maja smijenila Dujakovića sa funkcije direktora Agencije za osiguranje RS i na njegovo mjesto imenovala Draženku Janjanin, koja je član Ujedinjene Srpske i u rodbinskoj vezi sa porodicom lidera te stranke Nenada Stevandića.

Vlada RS je predložila Narodnoj skupštini da razriješi Slavena Dujakovića, a kao obrazloženje je navela da je on istovremeno na funkciji u političkoj stranci, što je Slaven Dujaković demantovao i tvrdio da je njegovo razrješenje posljedica političkog obračuna SNSD-a sa DNS-om.

Kako bi ga smijenili, u SNSD-u su morali da izdejstvuju i promjenu članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS u kojoj nisu imali većinu.

Takođe, Vlada je promijenila i propise te dio nadležnosti direktora Agencije prebacila na Upravni odbor koji više godina nije popunjen i radi u krnjem sastavu.

Dujakovićeva smjena koja je za posljedicu imala sudski spor samo je jedna u nizu takvih smjena. Vlada i institucije RS posljednjih godina se sve češće na taj način rješavaju nepodobnih kadrova, a od te prakse ne odustaju i pored toga što njihove odluke mahom padaju na sudu, o čemu je CAPITAL pisao u više navrata.

Takođe, istraživanje CAPITAL-a pokazalo je da su mnogobrojni slučajevi gdje su političke čistke direktora urađene preko leđa građana.

(Capital)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.