Povežite se sa nama

RS

Teški razgovori danas u Banjoj Luci: Hoće li Dodik zadržati punu kontrolu u svojoj stranci?

Objavljeno

U Banjoj Luci će danas biti održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa nezadovoljnim članovima svoje partije koji dovode u pitanje za sutra planirano imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kako smo jučer i najavili, sukob je na relaciji SNSD-ovaca iz Istočnog Sarajeva kojeg predvode državni parlamentarac Miroslav Vujičić i gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Prema nezvaničnim informacijama iza svega stoji potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović koji je također nezadovoljan određenim kadrovskim rješenjima u ovoj stranci. U prvom redu izborom Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH.

Osobe bliske SNSD-u ovaj sukob gledaju i kroz prizmu budućeg imenovanja na ključnu poziciju u jednoj od najvažnijih institucija BiH, gdje i Dodik i Radmanović žele “svog” čovjeka.

Milorad Dodik u Parlamentu BiH, sa koalicionim partnerima, trenutno kontrološe šest od osam zastupnika. Tu su četiri SNSD-ova i po jedan iz DEMOS-a i Ujedinjene Srpske. Preostala dva su Radmanović i Vujičić koji bi mogli biti suzdržani tokom izglasavanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

U slučaju da Radmanović i Vujičić budu protiv, njih bi sigurno čekale žestoke sankcije unutar stranke, pa moguće i smjene.

Također, prema nezvaničnim informacijama, parlamentarci iz redova DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović i Milan Petković, su pozvani da se usprotive imenovanju novog Vijeća ministara, no za sada odbijaju tu ponudu.

Pred Dodikom je zasigurno težak dan i morat će odigrati mudre poteze ukoliko ne želi da njegova stranka sutra obori formiranje državne vlasti jer niko nije očekivao da će članovi SNSD-a biti kočničari dan uoči izglasavanja novog Vijeća ministara BiH sa Osmorkom i HDZ-om.

Izvor: Klix.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.