Povežite se sa nama

Region

Tači podnio ostavku na mjesto predsjednika i ide u Hag

Objavljeno

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, potvrdio je predsjednik privremenih institucija u Prištini na konferenciji za medije.

– Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika. Osjećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost – naveo je Tači.

Podsjećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnijelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest mjeseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Kadrija Veseljija.

– Juče popodne me je iz Tužilaštva specijalizovanih veća obavijestilo da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavijestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mjere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentarisati – naveo je Kadri Veselji.

Kadri Veselji, koji je bio šef tajne informativne službe bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, najavio je da će se predati Sudu u Hagu.

B92

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.