Povežite se sa nama

Region

“Svi su zaraženi, imamo napade panike, psi lutalice su mnogo agresivni”: PROCURILA DEPEŠA AMBASADORA SAD O KOSOVU, diplomate zovu Vašington upomoć

Objavljeno

Sudar sa realnošću – u najkraćem bi se mogla opisati depeša koja je procurila u javnost i u kojoj američka ambasada u Prištini obaveštava Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze – “u paklu”.

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet, predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na “ivici pucanja”.

Kako je objavio “Politiko”, a na svom tviter nalogu prenela reporterka Nahal Tosi, ta lista je poduža, i na njoj se nalaze i korona virus i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, psi lutalice, prekovremeni rad… Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima.

Ambasada u Prištini na Kosovu približava se tački pucanja. Čak i pre kovida-19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom – prenela je Kosnetove reči reporterka “Politika”.

Takođe, navodi da su na prištinskim ulicama “sveprisutni čopori pasa lutalica” koji mogu biti “agresivni u lovu na hranu”.

– Iz ovih, i drugih razloga, službenici ambasade uglavnom su zbog kovid krize “zaglavili” u zatvorenom prostoru – piše u depeši.

To, međutim, nije jedina muka.

– Ambasada nema dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala – navodi novinarka “Politika”, i dodaje da je jedan od zaposlenih u anketi rekao da “ovo ima ozbiljan negativan uticaj na moje zdravlje“.

To se, između ostalog, manifestuje i “napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna”, piše u depeši.

“Kosovo kao oslobođeno od kovida”

Takođe, u dokumentu se navode i problemi u vezi sa korona virusom i vakcinacijom kako tamošnjeg stanovništva, ali i službenika ambasade SAD.

Otprilike 20 odsto zaposlenih u ambasadi je obolelo od kovida-19. Velika većina njih je lokalno zaposleno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu – piše u dokumentu koji je procureo.

Takođe, navodi se i da se “Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od kovid-19”, ali se u isto vreme navodi da je “Kosovo zemlja koju je opustošila pandemija”.

– U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti u viralnom video snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku – prenosi reči iz depeše novinarka “Politika”.

Prednost data osoblju u SAD

U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblju u Vašingtonu.

– To je teško prihvatiti – piše američki ambasador.

On navodi da je “neprestano povećanje očekivanja, a zatim i brzo nestale nade u vezi sa distribucijom vakcina, teško uticalo na izglede naše zajednice za budućnost.

– Mnogi ispitanici sada sumnjaju da će ikada dobiti vakcinu, dok drugi sugerišu ravnodušnost ministarstva – navodi se u tekstu.

Upitan za komentar u vezi sa celom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosećanje, ali takođe rekao da je odeljenje usmerilo “skoro 80 ​​odsto” zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći “model distribucije hub-and spoke” (način distribucije robe, gde planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem).

Takođe, on je dodao da “kada je reč o vakcinama, nameravamo ih ponuditi za 100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina”.

Novinarka “Politika” navodi i da treba napomenuti da je “Vašington post” nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.

Izvor: Blic.rs

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.