Povežite se sa nama

Crna hronika

Sve otkrila aplikacija Sky: Na području RS već uhapšeno 19 osoba zbog krijumčarenja droga i oružja

Objavljeno

U akciji “Storage 2”, koja se od jutros provodi na terenu na području bh. entiteta Republika Srpska, pripadnici SIPA-e i MUP-a do sada su uhapsili 19 osoba, a pretresi se vrše na 50 lokacija u više gradova.Pretresi i hapšenja su u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Doboju, i Bijeljini.

Akcija se provodi s ciljem hapšenja više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu izvršile brojna krivična djela u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, oružja i vojne opreme te krijumčarenjem ljudi.

Do sada su uhapšene osobe inicijala V. U, M. G, S. D, S. V, G. V, A. V, F. M, G. G, D. K, D. R, D. V, K. B, R. N, S. N, N. I, D. G, , D. T, N. T i R. L.

“Istraga se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, s međunarodnim elementima, povezanih s drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena saradnja sa strukturama Europola i EU.

Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i procesuiraju pripadnici organiziranih grupa narkokriminala, koje djeluju na području Banje Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, na drugim lokacijama pretresaju i hapse pripadnici SIPA-e, u koordinisanoj akciji s entitetskim MUP-om. Njihove operativne radnje dolaze nakon nedavne akcije “Transporter” i akcije “Ris”.

Podsjetimo, u akciji “Storage 1”, prije godinu je zaplijenjeno 460 kilograma skanka spremnog za daljnju prodaju.

Droga je pronađena u jednom pomoćnom objektu na području Bosanske Gradiške, a istragom je utvrđeno da vlasnik, koji inače radi u inostranstvu, nije znao šta mu se dešava u zavičaju, i to u njegovoj imovini.

Vrijednost te zaplijenjene droge je procijenjena na 800.000 eura. Međutim, čim bi prešla granicu s Hrvatskom i ugledala EU, vrijednost je skočila na gotovo duplo veći iznos.

Sve je počelo u oktobru 2020. godine, kada je u blizini Budimpešte uhapšen vozač kamiona (71) iz Nove Topole. Državljanin BiH uhapšen je nakon što se zaglavio u velikim balama papira prilikom istovaranja torbi sa skankom.

Sumnjive pakete droge otkrio je policajac koji je pokušao pomoći zaglavljenom kamiondžiji.

Izvor: Klix.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.