Povežite se sa nama

Crna hronika

SUKOB U ZATVORU Dela zbog svađe s kuvarom više ne smije ni u teretanu

Objavljeno

Dejan Kostić Dela verbalno je u zatvoreničkom restoranu napao kuvara, pa mu je uprava zbog težeg disciplinskog prekršaja izrekla kaznu kojom su mu uskraćena prava na pogodnosti unutar zidina KPZ Banjaluka.

Kazna je zanimljiva zbog toga što Kostić kao zatvorenik nije ni imao pogodnosti, pa se stiče utisak da se ovakvom kaznom željelo upozoriti osuđenika da obrati pažnju na svoje ponašanje.

Inače je Zakon o izvršenju krivično-pravnih sankcija RS za teže disciplinske prekršaje kao kazne propisao opomenu, pismeni ukor, oduzimanje pogodnosti, te samicu u trajanju od 20 dana.

Rješenje sa zadrškom

Dragan Jevđenić, v.d. direktora KPZ Banjaluka, objasnio je za Srpskainfo da je Kostića zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja u zatvorskoj kuhinji kaznila Disciplinska komisija KPZ Banjaluka.

Zanimljivo je da je Kostić kuvara napao 27. aprila, ali mu je rješenje o kazni napisano gotovo mjesec dana kasnije, odnosno 20. maja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Rješenjem o izricanju disciplinske kazne od 20. maja 2021. godine zatvoreniku je zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja, u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika, izrečena disciplinska kazna oduzimanje pogodnosti u ustanovi i van ustanove – navodi se u odgovoru KPZ Banjaluka.

Jevđenić je objasnio i da su zatvorske pogodnosti, između ostalih, i korištenje teretane, opremanje sobe po želji, vanredne posjete i drugo.

Zlostavljao i mučio konobara

Kostić se inače nalazi na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Banjaluci kojom je, nakon priznanja krivice, osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Igoru Arseniću.

Kostić je, osim nanošenja teških povreda Arseniću, osuđen i na novčanu kaznu zbog pljačke firme „Hidroinženjering“, ali je olakšavajuća okolnost po njega u konkretnom slučaju bila što je vratio ukradeni iznos od 12.000 maraka.

Kostića u narednom periodu očekuje i novo suđenje po optužnici koja ga tereti za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje na štetu P.P, konobara iz Banjaluke.

Prema optužnici, napad se dogodio 24. aprila 2019. godine oko 13.25 u kafiću u kojem je radio oštećeni, a optuženi Kostić izjasnio se da nije kriv za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

– U namjeri zastrašivanja oštećenog Kostić ga je pozvao da pođe s njim u toalet, govoreći mu da ga treba. Kada su ušli, rukama ga je počeo udarati u lice, govoreći mu da su ga prethodnog dana drugovi oštećenog, M.M. i Č.S, napali u drugom kafiću – navodi se u optužnici.

Snimak

Kostić je zatim svojim mobilnim telefonom snimao P.P. dok ga je i dalje šamarao i snažno hvatao za vrat, tjerajući ga da sam sebi govori da je p….

– Snimak je učinio dostupnim trećim osobama, koji su potom preuzeli mediji na svojim portalima, kao i Jutjub, koji je 29. aprila izbrisao snimak uz obaveštenje da sadrži nasilje – navodi se u optužnici.

Snimak je potresao i zgrozio javnost, jer se jasno vidi kako Kostić maltretira i divljački šamara P.P. Nakon tog slučaja Kostić je duže vrijeme bio u bjekstvu.

Pritužba

Tužilaštvo je krajem jula prošle godine obustavilo istragu o napadu na P.P, jer su utvrdili da je policija za to maltretiranje prekršajno kaznila Kostića sa 400 KM! Kako ne može dva puta biti kažnjavan za isto djelo istraga je obustavljena.

Na odluku tužilaštva P.P. je uložio pritužbu, koja je usvojena od strane kancelarije tužioca. Na kraju je ipak rezultirala podizanjem optužnice.

Dejan Kostić je poznat kao višestruki prestupnik. Učestvovao je u nekoliko pucnjava i tuča u Banjaluci. Odležao je pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. godine. Zajedno s njim osuđeni su Slaviša Ćulum, koji je ubijen u sačekuši u maju prošle godine, i Dejan Čajić.

FARMA

Odlukom Dragana Jevđenića, v.d. direktora KPZ Banjaluka, nedavno je Marko Čolić, pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prebačen na zatvorsku farmu, odnosno u poluotvoreni dio zatvora.

Iz banjalučkog zatvora su ovakvu odluku pravdali da je Čolić jedan od najprimjerenijih osuđenika i da je svrstan u “A2” grupu.

(Srpskainfo)

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.