Povežite se sa nama

RS

Strika: Srpska vojska u Banjaluku donijela slobodu

Objavljeno

Ulazak srpske vojske u Banjaluku prije 105 godina, donio je gradu, ali i cijeloj Krajini toliko željenu slobodu. Onu koja je narodu bila uskraćena vijekovima prije, a pokušana da ponovo bude oduzeta decenijama kasnije.

-Ulazak srpske vojske ne samo u Banjaluku, nego i druge gradove na našim prostorima tokom novembra 1918. godine neki su od događaja koji upotpunjuju smisao viševjekovne borbe za slobodu koju je vodio srpski narod. Svi ovi događaji daju smisao i današnjem postojanju Republike Srpske – kaže potpredsjednik Socijalističke partije Davor Strika.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 21. novembra 1918. podsjeća nas na vrijeme kada su sloboda i Srbija bili sinonimi, a sama 1918. godina za većinu srpskog naroda i drugih naroda koji žive na ovim prostorima predstavljala je izbavljenje iz viševjekovnog ropstva i novo ujedinjenje.

– Krajišnici, koji su se borili u Prvom svjetskom ratu, oduvijek su njegovali duh i sjećanje na oslobodilačku borbu kraljevske vojske. Oni su zauvijek ostali odani pobjedi izvojevanoj tih godina. To je svakako jedna od najgrandioznijih pobjeda i ponos svih Banjalučana i Krajišnika – istakao je Strika.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.