Povežite se sa nama

Region

Stejt department: Cilj američke politike je da se dijalog Kosova i Srbije završi međusobnim priznavanjem

Objavljeno

Američki Stejt department saopštio je da se zvanični stav Vašingtona u vezi sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije nije promenio, i da je dugoročni cilj američke politike da u tom procesu dođe do međusobnog priznanja, prenosi Gazeta ekspres.

Kako se navodi, Vašington podržava dijalog koji vodi EU kao jedini način da se postigne normalizacija, mir i produktivni odnosi između Kosova i Srbije.

„Stav Sjedinjenih Američkih Država o dijalogu između Kosova i Srbije se nije promenio. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog koji omogućava EU između Kosova i Srbije, kao način da se postigne normalizovan, miran i produktivan odnos između dve zemlje“, ističu iz Stejt departmenta.

Dodaje se da je budućnost Kosova i Srbije u evropskim institucijama.

Stejt department očekuje da Kosovo i Srbija poštuju i sprovode postignute sporazume bez odlaganja i preduslova.

“Očekujemo da će Kosovo i Srbija u potpunosti i bez odlaganja i preduslova poštovati i sprovoditi sve svoje obaveze iz dijaloga. Dugoročni cilj politike Sjedinjenih Država je zaključak sa obostranim priznavanjem Kosova i Srbije”, istikli su iz Stejt departmenta.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznanjem, dok je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, na pitanje da li smatra da bi ulazak Srbije u EU trebalo da bude uslovljen priznanjem Kosova, rekao da nije takvog mišljenja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.