Povežite se sa nama

Crna hronika

Šta je rekao sudija Branko Perić o Alisi i Zijadu Mutapu dok je čitao oslobođajuću presudu

Objavljeno

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. Sud je naložio vraćanje oduzetih predmeta optuženima u ovom slučaju.

Presudu je pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić.

Perić je komentirao kako je ovo bio slučaj koji dosad “nisu vidjeli”, sa elementima koji “nisu zabilježeni u sudskoj praksi.”

“Sud BiH ne može svoje odluke donositi na osnovu pretpostavki”, rekao je on.

“Imali smo optužnicu koja je nastala iz istrage koja još nije okončana”, kazao je sudija, dodavši kako je među optuženima bila oštećena (Alisa Ramić, rođ. Mutap, op.pr.) koja je bila povrijeđena.

“Ne znamo da li je ona prikrivala dokaze, a u njenom interesu je da se dokaže ko je kriv”, nabrajao je sudija Perić.

Onda je komentirao i kako su imali “optužnicu za pomaganje, a ne znamo ko kome pomaže i iz kojeg motiva”.

“Neophodna je svijest da se počini krivično djelo. Samo iz ovih primjera vidimo kompleksnost slučaja”, poručio je sudija, istaknuvši kako iz dokaza koji su im predstavljeni nisu “mogli vidjeti zašto su se optuženi povezali u grupi i šta im je bio motiv”.

“Šta je bio motiv policajaca?”, nastavio je on, podsjetivši kako istraga još nije otkrila kako je došlo do povreda i “ko je kriv?”.

Prema njegovim riječima, optužnica za Sudsko vijeće nije bila na čvrstim temeljima, a nije im bilo jasno i zašto su neki svjedoci uopće bili tu: “Tu je bio noćni čuvar koji nije vidio ništa osim policijskog auta.”

Sudsko vijeće je zaključilo i da su se tužioci teško snalazili te da su postali žrtve olako donesenih zaključaka.

“Zašto bi se Zijad Mutap udruživao da nešto zataška – to nije dokazano. U njegovom dnevniku ne postoji ništa što bi dokazalo da postoji plan skrivanja ili da Alisa nešto zna. On tu zapisuje svoje sumnje, ne postoje zapisi da je navodio istragu na krivi trag”, nastavio je dalje sudija Branko Perić, a onda je komentirao i samu Alisu Ramić, rođ. Mutap.

Podsjetio je na njenu izjavu u kojoj je rekla da je Dženana Memića i nju udarilo auto: “Izjavu dala prije dolaska Zijada Mutapa. Ona je dala lične podatke i nije imala amneziju. Postavlja se pitanje da li nešto zna više? Ipak, treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave.”

No, dodao je da su njene povrede nastala “od pada na zemlju”: “Sve se dogodilo navečer. Mi ne znamo da li je ona mogla vidjeti nešto više. I tužilac je tu krenuo od pretpostavke, ali mi na osnovu toga ne možemo donijeti odluku.”

Također su njegove riječi da su – svjedoci nepouzdan dokazni materijal u postupku: “Neki namjerno lažu, neki se ne znaju izraziti.”

Optužio je i pojedine medije za zlonamjerno izvještavanje…

U trenutku kad je krenuo da se obraća Murizu Memiću, riječima “gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, vaša borba nije samo vaša…”, sudnicom se prolomio glas Arijane Memić.

“Neće ostati na ovom, zapamtite!”, zavapila je sestra. “Bit će pravde i za Dženana i za ostale”, govorila je ona, a u sudnici je nastao muk.

“Svi ćemo mi pred jednog sudiju. I mi i vi. Neće ostati na ovome. Bit će pravde. Mi ćemo se za nju izboriti”

Muriz, otac Dženana Memića, i Arijana, potom su napustili sudnicu. Sudija Perić je ipak pročitao svoju poruku za Muriza, zamolivši advokata porodice, Ifeta Ferageta, da mu je prenese, piše Radio Sarajevo.

I

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.