Povežite se sa nama

BiH

SDP neće Denisa za člana Predsjedništva BiH, NiP je za Zvizdića… – Ko će biti zajednički kandidat Trojke?

Objavljeno

Iako su opšti izbori tek najesen naredne godine, o kandidatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine uveliko se počelo govoriti. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić prošle sedmice kazao je da će ova stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH ukoliko s drugim strankama ne bude postignut dogovor o zajedničkom kandidatu. No, za SDP nije prihvatljivo da kandidat bude Denis Zvizdić, koji je nedavno istupio iz SDA.

TIM ZA PREGOVORE

– Donijeli smo odluku da imamo svog kandidata. SDP je najjača opoziciona stranka i iz tog razloga bilo bi suludo reći: Eto, neka mala stranka predloži, a mi podržimo. To nije logično. Ukoliko bismo mogli usaglasiti nekog nezavisnog kandidata, s tim da je iz toga isključen Denis Zvizdić, moglo bi se i o tome razgovarati. Zvizdić je dugo bio u SDA. Ne možete ići u kampanju i reći ovo su uradili, ono su uradili, jednostavno će ljudi postaviti pitanje zašto ste kandidovali čovjeka koji je obilježio trećinu vijeka u SDA, uz sve poštovanje ličnosti. Dakle, bilo koji nezavisni kandidat, ali da je čovjek kapacitiran i da se slažu sve ove opozicione stranke, kaže naš sagovornik iz SDP-a.

Idealno je ako Trojka ima jednog kandidata. Razgovori sa partnerima su u preliminarnoj fazi, kaže Forto

O ovom pitanju stranke Trojke, u kojoj su uz SDP još i Naša stranka i Narod i pravda, nisu još razgovarale. Planirano je da takvi razgovori budu pokrenuti u narednom periodu.

– Donijeli smo zaključak da će se formirati jedan tim iz SDP-a i da se sjedne i razgovara sa političkim partnerima sa kojima mislimo da možemo graditi postizbornu koaliciju, a to su NiP i Naša stranka, kao i ostale manje stranke, navodi sagovornik Oslobođenja iz Predsjedništva SDP-a.

Portal Istraga.ba objavio je da je potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović obavijestio rukovodstvo te stranke o tome da ne želi biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. U NiP-u nam je rečeno da zvaničnih konsultacija, sastanaka i razgovora nije bilo.

– Bilo je nezvanično i postoji raspoloženje kod svih da se traži zajednički kandidat, kažu u NiP-u, dodajući da je još o imenima rano govoriti.

VIŠE VARIJANTI

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kaže za naš list kako su razgovori sa partnerima u preliminarnoj fazi.

– Idealno je ako Trojka ima jednog kandidata. Razgovori sa partnerima su u preliminarnoj fazi. Organi Naše stranke nisu raspravljali o konkretnim imenima, pa tako ni o gospodinu Zvizdiću. Mogu pretpostaviti kakav bi bio odgovor, ali ne bih špekulisao, kaže Forto.

Podsjetimo, Zvizdić je nedavno na pitanje Oslolobođenja nastavljate li i dalje samostalno politički djelovati i jeste li u međuvremenu razgovarali sa predsjednicima političkih partija sa sjedištem u FBiH, odgovorio: “Razgovori su u toku, različite varijante su u opticaju i konačne odluke će biti donesene u narednih nekoliko mjeseci.”

Izvor: Oslobođenje

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.