Povežite se sa nama

RS

Savčić: Blaga kazna Mahmuljinu i nesrazmjerna težini krivičnog djela

Objavljeno

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je kao blagu i nesrazmjernu težini krivičnog djela prvostepenu presudu Suda BiH kojom je komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

“Trebalo bi analizirati visinu kazne i uporediti je sa izrečenima, prije svega Srbima, za slična krivična djela”, rekao je Savčić Srni.

Savčić je rekao da mu je poznato mnogo slučajeva kod pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske gdje je utvrđena odgovornost, a radilo se ne o ubistvu, već o šamaru, nedozvoljenoj radnji maltretiranja, gdje je visina kazne približna ovoj.

Savčić je naglasio da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika takozvane Armije BiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati “da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH”, ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.

“Vjerujem da će postupajući tužilac adekvatno obrazložiti žalbu na ovu presudu. Treba, prije svega, dobro poznavati predmet, da li je dobro kvalifikovano krivično djelo u presudi i da li je visina kazne adekvatna težini krivičnog djela“, zaključio je Savčić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda “El mudžahedin”, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film “LJubi brata”.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija “Islamske države”, uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.

Izvor: Srna

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.