Povežite se sa nama

BiH

SATLER odlazi, umjesto njega Italijan SOREKA!

Objavljeno

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustiće tu funkciju krajem avgusta, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem avgusta.

Za sada nema potvrde ko će naslediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je već počela ali odluka će biti doneta nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine.

Cilj je da Lajčakov naslednik bude imenovan pre prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba da čeka na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Žozep Borelj (Josep Borrell). Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslediti nakon evropskih izbora.

Lajčakovo imenovanje je u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ove nedelje su imenovana 43 evropska ambasadora u raznim svetskim zemljama.

Među njima, kako su za RSE potvrdili diplomatski izvori, nalaze se i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka (Luigi Soreca) dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Severnoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Izvor: Slobodna Evropa

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.