Povežite se sa nama

BiH

SASTANAK U KONJICU: “Osmorka” i HDZ danas dogovaraju raspodjelu vlasti

Objavljeno

U Konjicu će danas biti održan sastanak predstavnika Osmorke i HDZ-a, a na stolu će biti i raspodjela resora unutar Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da bi danas trebale biti poznate prve informacije oko toga kako će izgledati stranačka struktura unutar federalne i državne vlade. Dodao je kako su na dnevni red sastanka došle teme o sektorima i dogovoru oko izvršne vlasti, piše Kliks.

Napomenuo je kako je procedura oko imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH (kandidatkinja Borjana Krišto) već pokrenuta te da vjeruje da bi Savjet ministara BiH trebali dobiti do Nove godine kao i državni budžet.

“Razgovaraćemo primarno o federalnoj razini, a onda lagano prelazimo na razinu Vijeća ministara. Ja sam preko vikenda imao kontakt s predstavnicima RS-a i mislim da je i druga strana to jednako odradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, da ovaj posao završimo”, kazao je Čović.

Ponovio je kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da se do kraja godine dobije Vladu BiH i Savjet ministara te za početak, kako kaže, usvajanje budžeta i na jednom i drugom nivou.

I predsjednik NiP-a Elmedin Konaković juče je rekao da je dinamiziran proces formiranja vlasti, ali da Osmorka čeka stav Naše stranke.

“S obzirom na to da su se stekli svi uslovi, pogotovo za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, čekamo još zvanične stavove Naše stranke koja ima sjednicu Predsjedništva danas, mislim da bismo sutra već imali poprilično jasnu sliku oko procesa uspostave Vijeća ministara”, rekao je on.

Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva Naše stranke naglašeno je da “Naša stranka ostaje vjerna principu programskog, a ne matematičkog formiranja vlasti”.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.