Povežite se sa nama

RS

ŠAROVIĆ ZA SKENER. INFO: Nije realno da SNSD ponudi rješenje za krizu, BiH potrebno hitno pospremanje u pravosuđu!

Objavljeno

Predsjednik SDS Mirko Šarović prokomentarisao je za portal Skener.info aktulena politička dešavanja u Republici Srpskoj i BiH.

Skener.info: Očigledno je da vlast rješenje otvorene krize ne želi da traži jer joj kriza i haos u potpunosti odgovaraju. Ali to ne odgovara ovom napaćenom narodu, koji je „oči nade“ uperio u opoziciju. Možete li narodu dati nadu da opozicija može ponuditi rješenje, kada bi se to moglo desiti i kakvo bi to rješenje moglo biti?

Šarović: SDS i opozicija ima bolja rješenja i za trenutnu krizu i za ključna društvena pitanja i javnost joj više vjeruje da u zemlji može napraviti bolji ambijent za goruća životna pitanja i probleme građana. Tu prije svega mislim na ekonomski razvoj te veći i brži investicioni zamah koji će otvoriti nova radna mjesta u realnom sektoru, zaustavljanje odlaska mladih izvan zemlje kao i suzbijanje i sankcionisinje korupcije, posebno u javnom sektoru. Na okretanje građana opoziciji ukazuju i sva relevantna istraživanja, kao i na sve veće povjerenje da je opozicija sazrela da društvo vodi u promjene i to je manje više poznata činjenica. Međutim, ključ neophodnih promjena na bolje je u tome koja će tema dominirati ili biti nametnuta u Republici Srpskoj u narednim mjesecima, sve do opštih izbora. Režimu, odnosno SNSD-u i njenim trabantima-pijavicama, iako su jedini odgovorni za izlazak iz aktuelne krize, odgovara stalna turbulentna situacija uz međunacionalne tenzije bez prestanka, sve do opštih izbora iduće godine. Upravo zbog toga, vlast nema nikakav interes, neće i ne planira tražiti bilo kakva rješenja za aktuelnu situaciju. Ako traje kriza, ako se ona pogoršava i ne rješava, posebno oko pitanja Inckove nametnute odluke, aktuelni režim i njegovi lideri će nastojati da dominiraju u javnim nastupima, podgrijavajući strasti judi i manipulišući njhovim osjećanjima. Nije realno očekivati da će vlast SNSD-a naći bilo kakvo rješenje za opštu krizu u kojoj smo se našli, ne samo zbog Inckove odluke, nego i zbog ključnih životnih problema upravo jer su većinu istih tih problema oni i proizveli.

Skener.info: Kako gledate na komentare da pospremanje u BiH počinje kroz pravosuđe? Šta bi trebalo još učiniti da to pospremanje konačno počne i ko bi mogao biti prvi na udaru?

Šarović: Pospremanje u pravosuđu najavljuje se godinama a ništa se značajnije nije desilo po tom pitanju. Vjerovanje javnosti da u ovoj zemlji postoji vladavina prava i da je pravda dostupna jer živimo u pravno uređenoj državi sa nezavisnim pravosudnim institucijama, je na najnižem istorijskom minimumu. Zbog nepovjerenja javnosti uopšte u vladavinu zakona i zbog neispunjavanja obaveza na putu ka EU, BiH je u cijelini pred svojevrsnom raskrsnicom i potrebom za hitnim, kako ste Vi naveli „pravosudnim pospremanjem“. Nisam pozvan da dajem precizna rješenja i savjete ali da bi u jednom društvu režim postao normalna vlast, potrebno je prije svega početi suzbijati korupciju i kriminal u institucijama odnosno javnom sektoru, jer je BiH u cjelini prepoznata kao jedna od zemalja sa najrasprostranjenijom javnom korupcijom.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.