Povežite se sa nama

Region

SAD jačaju mehanizme sankcija na Balkanu. “Otvoreni Balkan” doveden u pitanje

Objavljeno

Šest senatora uputilo je u proceduru zakon kojim se Sjedinjenim Američkim Državama daju jači instrumenti za suzbijanje korupcije i negativnog ruskog i kineskog uticaja na zapadnom Balkanu. 

Prema prijedlogu zakona, stvorit će se nove anti-korupcione inicijative koje će pokrivati cijeli naš region, proširit će se ovlasti za američko sankcioniranje korupcije i korumpiranih, te graditi nove regionalne ekonomske inicijative koje će poboljšavati konkurentnost regona na globalnom tržištu.

Prijedlog zakona Inicirala je senatorka Jeanne Shaheen a podržali su je Dick Durbin, Chris Van Hollen, Ben Cardin, svo četvoro iz Demokratske stranke, te Roger Wicker Thom Tillis iz Republikanske partije.

Shaheen je predsjednica Podkomiteta Odbora Senata za vansku politiku. 

Njen pododbor pokriva Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju. 

Nakon što je unutar Predstavničkog doma Parlamenta SAD podržana inicijativa republikanske poslanice iz Mizurija Anne Wagner, Senat ide i korak dalje u jačanju američkog angažmana na zapadnom Balkanu. 

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, u predloženom zakonu od administracije Joea Bidena i bilo kog narednog predsjednika SAD zahtijeva se i pojačanje prisustva vojnika u Štabu NATO u Sarajevu, traži se jasan plan za zamjenu trupa EUFOR-a NATO-snagama, ukoliko u novembru ove godine Rusija blokira produženje mandata evropskih mirovnih trupa. 

Zahtijeva se i snažniji američki angažman kako bi BiH provodila reforme potrebne za njen ulazak u EU, te jačanje američkih investicija i kredita prema našoj zemlji. 

Zanimljivo je da se u prijedlogu zakona zahtijeva i preispitivanje nekih dosadašnjih pozicija SAD. 

Posebno se to odnosi na inicijativu “Otvoreni Balkan”. 

U jednom dijelu zakona tako stoji:

“Provjeriti efektivnost postojećih inicijativa za regionalnu saradnju, poput “Otvorenog Balkana” te Zajedničkog tržišta zapadnog Balkana”. 

U zakonu se navodi i rok od najduže 90 dana do kada državni sekretar Antony Blinken mora izvijestiti odgovarajuća tijela američkog parlamenta šta je učinjeno na provođenju ovog zakona.

Izvor: Politicki.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.