Povežite se sa nama

RS

Risto Jeftić: Našem strpljenju je došao kraj, vlast ne želi parlamentaran dogovor, prelazimo na radikalnije metode. Na Vidovdan ćemo održati masovni protest ispred Palate predsjednika!

Objavljeno

U Banjaluci će se 28.6. datum na koji Vojska Republike Srpske proslavlja krsnu slavu Vidodvdan, održati masovni protest ispred Palate predsjednika. Rekao je ovo za internet magazin ”Moja Hercegovina” Risto Jeftić, predsjednik Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske”, koje je i organizator protesta. Jeftić za naš magazin govori o tome kako se nakon tri godine nije pomjerilo sa početne tačke, a u pogledu inicijative koju su borci predali uz zahtjev da se o položaju boračke populacije diskutuje na posebnoj Sjednici NSRS. Jeftić kaže da se svaki sastanak ili pokušaj dogovora opstruisao i da je takav odnos natjerao borce da se krene sa protestima.

Risto Jeftić, predsjednik Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske”, za početak razgovora za MH je govorio o hronologiji pokušaja mirnog nalaženja rješenja problema boračke kategorije.

”Mi smo prošle godine, vezano za loš položaj demobilisanih boraca koji je sigurno prouzrokovala loša izrada postojećeg zakona o pravima boraca, pokrenuli inicijativu za sazivanje posebne Sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi na toj Sjednici ukazali poslanicima na sve manjkavosti postojećeg zakona. Mi smo tu inicijativu uputili odbornu NSRS za boračko-invalidsku zaštitu, odbor je zasjedao 30. novembra i članovi odbora (koji je sačinjen od poslanika aktuelnog saziva) su jednoglasno podržali našu inicijativu. Međutim, nakon toga je došlo do određenih osporavanja, možda čak i od strane nekih udruženja koja predstavljaju demobilisane borce pa je odjednom odlučeno da se sve to prolongira pod izgovorom da je potrebno vrijeme za formiranje radne grupe koja će na terenu izvršiti analizu stanja boračke populacije. Rečeno je da će se radna grupa formirati i da će analiza biti urađena u roku od tri mjeseca. Mi smo bili strpljivi, sačekali smo ta tri mjeseca, radna grupa je sačinila svoj Izvještaj, 14. maja u Narodnoj skupštini održan sastanak na kojem smo i mi prisustvovali. Izvještaj radne grupe je pokazao da je stanje nezadovoljavajuće. Nadležno ministarstvo i Boračka organizacija su na tom sastanku pokušali da skrenu sa glavne teme, dok je suština sastanka bila da radna grupa donese odluku da li je naša inicijativa za dalju proceduru ili ne, tačnije da li da se inicijativa šalje predsjedniku NSRS kako bi on to predočio kolegijumu Narodne skupštine koji bi odlučio da li će se održati posebna Sjednica ili ne. Lično sam na tom sastanku zatražio da se članovi odbora, tačnije poslanici NSRS izjasne da li je naš prijedlog za dalju proceduru i svi članovi odbora su se izjasnili pozitivno.” – kaže Jeftić.

Jeftić kaže da se nakon sastanka radne grupe krenulo sa ponovnim ”kupovanjem” vremena tj. prolongiranjem rješavanja problema.

Jeftić: Cijela stvar se minira od strane moćnika koji manipulišu Poslovnikom NSRS!

”Nakon toga, određeni faktori ponovo prave opstrukciju pa su uspjeli izmanipulisati kako bi se ponovo trebalo čekati neko određeno vrijeme da bi Ministarstvo ustanovilo da li je radna grupa koja je oformljena zaista zaključila da do posebne Sjednice treba dođe. Oni sa tim pokazuju da žele da prolongiraju stvari, da nisu za parlamentaran dogovor, a mi smo maksimalno pokazali svoju tolerantnost, evo već skoro tri godine je prošlo od predaje naše Rezolucije. Išli smo jednim pravnim, proceduralnim putem, kako i predviđa Poslovnik NSRS, a kada smo došli do zaključka vidjeli smo da oni jednostavno ne žele probleme rješavati parlamentarnim putem. Ja znam da problem nije u članovima radne grupe već da se cijela stvar minira od strane ljudi koji imaju moć da manipulišu Poslovnikom Narodne skupštine i da je napravljena opstrukcija čime su nam jasno poručili da ne žele dogovor. Ako već ne žele parlamentaran dogovor, nama ne preostaje ništa drugo nego da svoja prava tražimo na radikalniji način.” – rekao je Risto Jeftić za naš magazin.

Jeftić kaže da je odluka o održavanju masovnog protesta donešena na sastanku veterana u Kozarskoj Dubici.

Jeftić: Poručujemo predsjednici Cvijanović da na Vidovdan ne ide na prijeme vezane za slavu VRS nego ćemo mi taj dan doći pred Palatu!

”Na sastanku koji je Udruženje ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” održalo 19.6. u Kozarskoj Dubici donijeli smo odluku da na Vidovdan, slavu Vojske Republike Srpske izađemo pred Palatu predsjednika – ustanovu kojoj smo mi predali ključeve od Republike Srpske kada smo je izgradili. Mi poručujemo Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, da ne treba ići nigdje taj dan niti pokazivati čast borcima, nego ćemo mi, koji smo stvorili Republiku Srpsku, taj dan doći pred Palatu, a na predsjednici je hoće li pokazati razumijevanje, hoće li nam pokazati čast koju smo zaslužili i hoće li riješiti problem koji mi pokušavamo riješiti već tri godine. Očekujem veoma, veoma masovan protest jer mi do sada nismo to htjeli da radimo, dva-tri puta kada smo izlazili na protest upozorenja, nismo željeli praviti masovne proteste, ali će ovi protesti sigurno biti masovni, a ako ne uspijemo da se dogovorimo, od protesta sigurno nećemo odustati, naprotiv, ubrzo ćemo organizovati još masovnije proteste. Svakodnevno nas zovu članovi našeg Udruženja, najavljuju dolazak, ali isto tako i članovi nekih drugih udruženja koja se bave boračkim pitanjem, tako da očekujemo dolazak demobilisanih boraca iz cijele Republike Srpske. Dakle, organizator tog protesta smo mi iz Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” ali najavljen je dolazak i članova drugih udruženja, među kojima i članovi BORS-a koji su razočarani radom ove organizacije i koji u našem radu vide neku promjenu ka boljem položaju boraca. Apsolutno ne gledamo ko je iz koje organizacije ili udruženja, gledamo kakav je ko bio u ratu te pozivamo sve časne borce i organizacije da na Vidovdan u 12 časova dođu u park Mladena Stojanovića odakle će se krenuta ka Palati predsjednika. Svi časni borci su naša braća i svi su dobro došli, bili su naša braća u ratu i sada su kada se borimo za prava boraca.” – rekao je Risto Jeftić.

Za kraj, Risto Jeftić poručuje da ovaj protest nije politički obojen te da su se sve političke partije slično radile kada je u pitanju rješavanje problema demobilisanih boraca. Poručuje da će pored prava boraca, zatražiti i prava ostalih kategorija u Republici Srpskoj kako se ne bi dozvolilo da Srpska doživi sudbinu Farmalenda.

Jeftić: Ne smijemo dopustiti da od Republike Srpske naprave još jedan Farmalend!

”Ovo nije politički obojeno, mi smo ti koji su i u ratu čuvali Republiku Srpsku i narod. Jednostavno, mi na ovim protestima ne samo da ćemo povesti računa o položaju u kojem se nalazimo mi, već hoćemo da povedemo računa i pokrenemo priču o tome u kojem se položaju nalazi tvorevina koju smo mi stvorili, šta rade sa njom i kuda nas vlast vodi?! Kada kažem vlast, ne aludiram ni na jednu političku partiju jer sve su slično radile ali mislim da im ne smijemo dopustiti da od Republike Srpske naprave još jedan Farmalend.” – rekao je za kraj razgovora Risto Jeftić.

Igor Svrdlin

(Moja Hercegovina)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.