Povežite se sa nama

RS

Radović: Skupe i nepotrebne investicije SNSD uništile životni standard građana

Objavljeno

Dr Milan Radović u intervjuu za Skener.info govorio je o tome kako ćemo u doglednoj budućnost, kad SDS dođe na vlast, imati prosječne plate od 1800 do 2000 KM, zašto je politika skupih i nepotrebnih investicija i miješanja politike u javne nabavke upropastila životni standard naših građana i zašto nas od oktobra čeka bolja budućnost, rast standarda i domaće proizvodnje.

SKENER.INFO: Ovih dana izjavili ste da će kad SDS dodje na vlast već u doglednoj budućnosti u Republici Srpskoj prosječna plata biti od 1800 do 2000 maraka. Kako, na koji način to ostvariti, šta je sve potrebno uraditi da bi taj cilj bio ostvaren?
RADOVIĆ:
Prije svega treba reći da je ova vlast na čelu sa SNSD u proteklih 10 godina povećala plate za ukupno 270 KM ili za 27 KM godišnje ili za 2,4 KM mjesečno.
Istovremeno, za isti period od 10 godina, cijene roba iz potrošačke korpe su porasle za ukupno oko 1.400 KM ili za 140 KM godisnje ili za 12 KM mjesečno.
Samo ako se ova dva podatka posmatraju usporedno jasno je koliko sa pogoršao standard naših gradjana i koliko naši građani mogu manje da kupuju za svoje plate.
Mi imamo realno rješenje kojim ćemo povećavati prosječne plate za preko 200 KM godišnje ili za 800-1.000 KM u periodu od četiri godine kako u realnom sektoru tako i u javnom sektoru.
Na taj način bismo vratili standard i kupovnu moć naših građana i tako bismo dostigli nivo prosječne plate dostojan životnih potreba. Tri su važne mjere kojima ćemo to uraditi:
1)Rasterećenje privrede i realnog sektora uz rast plata zaposlenih u ovom sektoru koji bismo osigurali novim kolektivnim ugovorom;
2)Rast plata u javnom sektoru na nivo koji imaju službenici koji su zaposleni na nivou zajedničkih institucija BiH. To nadalje podrazumijeva rast plata sudija, doktora i medicinskih radnika, profesora i nastavnika, policije kako bismo njima obezbijedili dostojne plate i uspjeli da zadržimo kadar u koji je Republika Srpska najviše uložila.
3)Dovođenje direktnih stranih investicija koje bi kroz svoja ulaganja obezbijedili nova radna mjesta.
Dakle, ovo je samo dio mjera i, kao što vidite, mi imamo konkretan i jasan program i plan i tačno znamo kako ćemo to da uradimo.
SKENER.INFO: Kako doći do privrednog rasta od 7 odsto godišnje, što je takođe jedan od ekonomskih ciljeva SDS?
RADOVIĆ:
Rast bruto domaćeg proizvoda od 7% ćemo obezbijediti kroz nove investicije u energetski sektor, u industriju, u poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane, razvoj turizma, ali domaće i strane investicije. Svi domaći investitori trebaju niže poreske namete, dok strani investitori trebaju pravnu i političku sigurnost, a ne da dolaze kod nas jer je radna snaga potcijenjena.
Za sve njih je veoma dobro što je porez na dobit 10%, tako da njima treba fer tržišna utakmica bez miješanja politike u javne nabavke.
Ekonomska politika vladajuće koalicije kod koje je privredni rast baziran samo na investicijama koje se uz to finansiraju iz budžeta i to još uzimanjem kredita, je čist promašaj i vodi nas u dužničko ropstvo iz kojeg ćemo teško da izađemo. Naša ekonomska politika je upravo dijametralno suprotna od njihove. Mi ćemo da jačamo domaću proizvodnju, posebno onu koja je izvozno orijentisana i kojom se smanjuje uvoz. Uz rast direktnih stranih investicija, koje možemo da obezbijedimo zbog svih komparativnih prednosti koje može da ponudi Republika Srpska, dostićemo i to u veoma kratkom roku, rast bruto domaće proizvodnje od minimalno 7%. Ovaj rast GDP-a će povećati prihode u državnoj kasi kojima ćemo povećati penzije, izdavanja za borce i RVI i sve ostale kategorije koje se finansiraju iz budžeta. Posebna pažnja će biti na studentskom standardu i finansiranju talenata od njihovog školovanja do prvog posla.
Prekinućemo sa politikom skupih i nepotrebnih investicija i nabavki koje se sada vode na jedan potpuno netransparentan i sumnjiv način.To ćemo postići izmjenom zakona o javnim nabavkama, jer se putem ovog postojećeg zakona iz budžeta izvuče oko 300 miliona KM godišnje. Zamislite koje će efekte imati naši građani kada to zaustavimo i kada nam tih 300 miliona KM ostane u budžetu.
Kao sto možete da primijetite takva ekonomska politika koju će voditi SDS će preporoditi Republiku Srpsku i dovešće do mnogo boljeg standarda naših građana.

SKENER.INFO: Tvrdite da ćete vaša ekonomska politika biti sasvim suprotna od one koju godinama vode stranke vladajuće koalicije. Šta će to u praksi značiti?
RADOVIĆ:
Ovo što danas radi SNSD i vladajuća koalicija nas vodi u veoma tešku budućnost. Oni nas svaki mjesec zadužuju i pod njihovom vladavinom smo dostigli rekordan dug od preko 6 milijardi KM.
Sa druge strane su građanima za 10 godina povećali plate za oko 270 KM ili oko 27 KM godišnje.
Dakle, oni su kredite pogrešno plasirali u skupe i nepotrebne investicije i javne nabavke.
Mi ćemo prvo da napunimo budžet iz kojeg ćemo finansirati rast standarda i rast domaćih i stranih investicija. Zato slobodno mogu da kažem da je u fokusu naše ekonomske politike rast standarda građana i briga o običnom čovjeku, što nije bio slučaj sa njihovom politikom zaduženja i nebrige o građanima Republike Srpske.
Ako se uzme u obzir i činjenica da oni nisu željeli da pomognu konkretno građanima u ovoj inflaciji, jer su blokirali prijedloge za smanje akciza i PDV-a, onda je potpuno jasno ko je na strani građana.
SKENER.INFO: Pomenuli ste da aktuelna vlast ima skupe i netransparentne investicije. Možete li navesti neke primjere takvih investicija?
RADOVIĆ:
Najbolji primjer skupih i netransparentnih investicija kojim će ova vlast ponovo zadužiti naše građane, ali i našu djecu jeste tajni ugovor za auto-put Banja Luka-Prijedor i Banja Luka-Vukosavlje.
Samo na ta dva ugovora će biti potrošene 2,5 milijardi KM i to, praktično, iz kredita, a da niko nije objavio studiju izvodljivosti koja treba da da odgovor na pitanje kako će se vraćati ti krediti i koja je korist građanima od toga osim sto će brže moći da putuju.
Ako uzmemo u obzir standard naših građana,većina njih neće moći ni da se vozi tuda i da plaća putarinu.
Možete li zamisliti šta bismo dobili da smo tih 2,5 milijardi KM uložili u rast standarda građana ili u rast domaće proizvodnje? Naši građani ne mogu više da čekaju kada ce im doći bolja budućnost i kada će moći bolje da žive.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.