Povežite se sa nama

BiH

Radončić izjavio da je HDZ zabio Bošnjacima “nož u leđa”, pa poručio: Oni se zalažu za europske standarde, vjerujem da će odbaciti Dodikovu politiku

Objavljeno

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, dao je optimističnu izjavu nakon sastanka sa predstavnicima međunarodne zajednice, Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhrost.

On je kazao da je postignut dogovor oko standarda izbora.

Kada je riječ o jučerašnjoj izjavi u kojoj je pravdao sramotno glasanje HDZ-ovih delegata u Domu naroda PS BiH, koji su glasali za poništavanje Inzkovog zakona, Radončić kaže da on nije želio “pomagati” HDZ-u, nego opoziciji.

– SBB ne pomaže HDZ-u nego opoziciji. Naš je stav da pomognemo opoziciji. Način njihovog glasanja (HDZ-ovog) u Domu naroda ne služi na čast pojedincima iz HDZ-a jer za nas Bošnjake je to ‘nož u leđa’, rekao je Radončić.

Ipak, slično kao i jučer, Radončić je naveo teoriju po kojoj smatra da će HDZ, kao stranka koja teži europskim standardima, u drugom krugu glasanja odbiti da podrži Dodikovu separatističku politiku u vidu poništavanja Inzkovog zakona.

– Mislim da će oni sami glasati protiv toga. U najgorem slučaju mi imamo zaštitni mehanizam, to je Predstavnički dom gdje mi Bošnjaci i drugi iz Federacije nećemo dozvoliti da neko devastira ovaj zakon, kazao je on.

Vrativši se na temu izmjena Izbornog zakona BiH, lider SBB-a je poručio da se nagomilani problemi trebaju rješavati korak po kora.

– Ići ćemo korak po korak. Problema je previše mnogo je nagomilanih stvari i niko sebi ne smije dozvoliti neuspjeh. Uspjeli smo da dobijemo veći standard izbora i to je uspjeh, zaključio je Radončić.

Izvor: Oslobođenje

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.