Povežite se sa nama

Crna hronika

Radnik koji je preživio eksploziju u Leštanima: “Zatrpala me zemlja, tražio sam kolege”

Objavljeno

Bilo je strašno, eksplozija na sve strane. Šta da misliš u tom trenutku, gledaš glavu da spasiš. Mene je zatrpala zemlja. Kad sam ustao odmah sam krenuo da tražim kolege, da vidim jesu dobro, priča radnik u Urgentnom centru.

Sa zamotanom glavom tumara hodnicima ove bolničke ustanove napominjući da je dobro prošao i da mu je sada cilj da sazna bilo kakve informacije o svojim kolegama iz fabrike “Edepro” u Bubanj Potoku, prenose srpski mediji.

Kaže da je jedini ovdje, međutim, kako su potvrdili Tanjugu, U Urgentnom centru u Beogradu nalazi se devet od 16 povrijeđenih u eksploziji. Oni su oko 14 sati primljeni na dijagnostiku.

Kako je rečeno dvije osobe su u teškom stanju, dok ostalih sedam se nalaze na dijagnostici i njihova klinička slika nije još određena.

U okolini Beograda oko 14 časova odjeknulo je nekoliko eksplozija, a nadvio se i veliki oblak dima. Do eksplozije je došlo u fabrici EDePro, u kojoj se prave protivgradne rakete.

Dvoje teže povrijeđenih imaju opekotine, a neki su poslati na toksikologiju zbog udisanja štetnih gasova.

Sestra povrijeđenog radnika kaže da su detonaciju čuli u svojoj kući i da su odmah znali šta je i gdje moglo tako da pukne.

“Živa nisam, od 14 sati traje, telefon ne prestaje da zvoni. Čekam ovde, videla ga, pričala sa njim, nagutao se dima i ne čuje, to je sve što znam. Njega je Hitna pomoć dovezla. O drugima nemam informaciju. Van sebe sam”, kaže ona.

S druge strane, situacija kod fabrike je malo drugačija. Policijske patrole, koje su stajale na 200 metara od fabrike u kojoj se dogodila eksplozija, pomjerili su novinarske ekipe na veću udaljenost odnosno za još 300 metara od prilaza fabrici, kako kažu, iz bezbjednosnih razloga.

Podsjetimo, eksplozija u fabrici “Edepro” dogodila se danas oko 14 sati. Ljudi koji žive u neposrednoj blizini strahuju od novih detonacija.

Mještani Leštana: Geleri od eksplozije leteli kilometrima

Mještani Leštana bili su vrlo uznemireni nakon eksplozije koja se dogodila u fabrici protivgradnih raketa na kružnom putu Leštane, navodeći da su geleri stigli i do njihovih kuća, na nekoliko kilometara udaljenosti.

Jedan od mještana čija se kuća nalazi na nekoliko kilometara od fabrike, Aleksandar Kuzmanović, opisao je da je eksplozija bila veoma snažna.

“Oštećeni su mi štokovi, vrata u kući. Jednoj kući u blizini je stradao krov, druge su ”izbombardovane” kamenjem, geleri su leteli svuda. Imali smo utisak kao da je počeo treći svetski rat. Polegali smo na pod dok se nije smirilo, istrčali smo zatim napolje”, rekao je on za TV Tanjug dodajući da je vidio da gori fabrika.

Dodao je da se tu testiraju rakete i ponekad čuju prodorna šistanja i detonacije i da su navikli na to, ali da je ovo bilo iznenađenje.

Neki mediji prenose da je na mestu eksplozije ostao krater.

MUP je saopštio da je došlo do eksplozije u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

Vatrogasci spasioci stabilizovali su situaciju i obavljaju pretragu terena i koriste dron sa termovizijom kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni.

U pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike “EDe Pro” u Bubanj potoku dogodila se eksplozija i 2008. godine u kojoj su tada povrijeđena trojica radnika.

Situacija trenutno stabilna

Komandant vatrogasne brigade Miloš Majstorović rekao je da je situacija trenitno stabilna u fabrici, ali da se ekipe i dalje nalaze u pripravnosti.

“U ovom trenutku situacija je stabilizovana. Naše ekipe zajedno sa policijom i Hitnom pomoći ostaju na licu mjesta do potpune sanacije prostora, a sve mjere koje smo preduzeli su u cilju sprečavanja posljedica po naše sugrađane”, rekao je Majstorović.

Kada se vatrogasci budu povukli sa lica mjesta, onda nastupaju policajci koji će moći da izvrše uviđaj, nakon čega će se znati uzrok eksplozije.

Izvor: Nezavisne

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.