Povežite se sa nama

Svijet

Putin primio eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv kovida-19

Objavljeno

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u danas da je primio eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv korona virusa, tri dana nakon što je primio dopunsku dozu, dok se Rusija bori sa najgorim talasom infekcija i smrti od početka pandemije.

Rekao je da nije osećao nikakve neprijatne efekte posle uzivanja nazalne vakcine.

Putin je na proleće vakcinisan Sputnjikom V, a u nedelju je primio dopunsku Sputnjik Lajt, koja se daje u jednoj dozi, i rekao da želi da učestvuje u testiranju nazalne verzije Sputnjika V.

Denis Logunov, zamenik direktora ruskog centra za epidemioligiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ koji je razvio Sputnjik V, rekao je Putinu da nazalna vakcina tek treba da prođe kliničke studije i da se trenutno testira na zaposlenima u centru.

U skladu sa utvrđenim naučnim protokolima, vakcina će morati da prođe nekoliko faza ispitivanja kako bi se utvrdilo da je bezbedna i efikasna za upotrebu.

Ministarstvo zdravlja Rusije je prošlog meseca dalo zeleno svetlo za testiranja vakcine na 500 volontera.

Putin je danas, na sednici vlade, rekao da su mu nakon šest meseci posle prve vakcine opala antitela i da su mu stručnjaci preporučili revakcinaciju što je i učinio.

Poslednjih nedelja Rusiju je zahvatio najveći porast broja infekcija i smrtnih slučajeva, čemu doprinosi i niska stopa vakcinacije.

Manje od 40 odsto od skoro 146 miliona ljudi u Rusiji je potpuno vakcinisano.

Ruska operativna grupa za korona virus prijavila je danas 33.558 novih infekcija i 1.240 smrtnih slučajeva.

Izvor: Danas.rs

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.