Povežite se sa nama

BiH

Protesti rudara u Sarajevu: Dubioza kolektiv najavila dolazak u 12 sati

Objavljeno

Drugi je dan protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu u organizaciji članica Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH odnosno rudara sedam rudnika.

11:40 – Članovi Dubioze kolektiv trebali bi stići ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

11:26 – Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore. Naglasio je da je razgovor jedini način da dođemo do rješenja.

11:08 – Pored benda Dubioza kolektiv svoj dolazak najavili su i članovi benda Letu štuke.

11:05 – Rudari pozivaju sve iz zgrade Vlade FBiH da izađu napolje. U jednom trenutku rudari su zapalili nekoliko baklji, a odjekivali su i topovski udari. Protesti su i dalje mirni i protiču bez ikakvih incidenata.

10:55 – Rudari u razgovoru sa reporterkom portala Klix.ba poručuju da neće odustati uz poruku vlastima “Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi”. Više pogledajte ovdje.

10:44 – Rudari skandiraju “Fadile, lopove”, “Lopovi, lopovi, ne damo vam ćumura”, “Ustani Tito”, a čuju se i psovke na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Neki od rudara su nam rekli da čekaju dolazak Dubioze kolektiv s obzirom da su članovi benda obećali mini koncert u znak podrške rudarima.

10:07 – I jutros brojni građani Sarajeva donose ćevape, pite i ostalu hranu rudarima. Nekima su se pridružile i supruge, a među demonstrantima vlada pozitivna atmosfera uprkos vremenskim uslovima i noći provedenoj na ulici.

09:58 – Za sada se ispred zgrade Vlade FBiH ne dešava ništa značajno. Rudari vrijeme provode u međusobnim razgovorima uz pokoji zvižduk i skandiranje “lopovi, lopovi”. Nemaju informacije da li se išta dešava u vezi s njihovim zahtjevima niti očekuju da će se nešto promijeniti.

U Sarajevu je jutros 5 stepeni celzija pa je pred rudarima još jedan težak dan no ne čini se da iko planira odustati ili prihvatiti kompromis.

09:36 – Od samog jutra, uz prvu kafu i čaj, promrzli rudari skandiraju “Lopovi, lopovi” poručujući da neće odustati od svojih zahtjeva ni pod koju cijenu.

Pozvali su sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Izvor: Klix.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.