Povežite se sa nama

Zdravlje

Poza za spavanje koja obezbjeđuje kvalitetan san

Objavljeno

Od položaja fetusa do ležanja na leđima, svi imamo omiljeni položaj za spavanje, ali koji je zaista najbolji u smislu dubokog, obnavljajućeg sna?

Najbolji položaj za spavanje za je onaj u kom je kičma ravna, prema mišljenju specijalista za spavanje Michaela J. Breusa i dr. Nishi Bhopal, psihijatru specijalizovanom za medicinu spavanja.

Kako dr. Bhopal kaže za mbg, ovo će biti drugačije za sve. Ono što je zaista važno je da pronađete položaj koji vam najviše odgovara i omogućava da kičma bude ravna i poduprta.

Prema mišljenju Breusa, kada ležite, vaša kičma bi trebalo da prati svoje prirodne krivine na vratu, srednjem dijelu leđa i donjem dijelu leđa.

Obično se to najlakše postiže ležanjem na leđima ili na boku. Spavanje na stomaku, dodaje Breus, obično ne dozvoljava da kičma bude ravna.

Zašto je to važno?

Dobar položaj omogućava tijelu da se potpuno opusti i dobije podršku, što može da ublaži ukočenost nakon buđenja. Kao što Breus napominje, loše položaj tijela dok spavate može da pogorša sve postojeće tegobe povezane sa kukovima, leđima, ramenima ili vratom, ali može da dovede i do ukočenosti, posebno u zglobovima.

„Odaberite jastuk odgovarajuće debljine kako bi vam kičma bila ravna“, savetuje dr. Bopal i dodaje da biste mogli da koristite i jastuke za podupiranje leđa kako bi se mišići opustili i oporavili.

(N1)

Izvor: Shutterstok

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.