Povežite se sa nama

Društvo

Počela edukacija zdravstvenih radnika za vakcinaciju

Objavljeno

Edukacija predstavnika domova zdravlja iz Istočnog Sarajeva, Foče i Trebinja za proces vakcinacije počela je danas u Banjaluci.

Obuku sprovodi Institut za javno zdravstvo RS.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će se edukacija vršiti u naredna tri dana.

“Ovo je edukacija zdravstvenih radnika koji će biti nosioci edukacije u svojim zdravstvenim ustanovama. Ovom edukacijom imamo za cilj da obučimo trenere koji će svojim kolegama prenijeti znanje o procesu vakcinacije”, rekao je Zeljković.

Dodao je da je značajno da ova edukacija bude neposredno prije početka većeg obima vakcinacije.

Istakao je da će se masovnija vakcinacija vršiti prema planu vakcinacije, što znači da će se prvo vakcinisati medicinski radnici, zatim korisnici i zaposleni u domovima za starije osobe, te nastavno osoblje i medijski radnici, te policajci.

“Za oko 15 dana zahvaljujući Srbiji od koja će nam pružiti mogućnost da imamo uvid u njihov softver, koji ćemo mi prilagoditi na način da se naši građani mogu za proces vakcinacije prijaviti putem interneta, a oni koji nemaju pristup internetu moći će to učiniti pozivom na broj”, objasnio je Zeljković

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da će sutra početi edukacija predstavnika domova zdravlja regije Banjaluka, kao i zdravstvene ustanove Zavid za medicinu rada i slično.

“U četvrtak su nam tu regija Zvornik, Doboj i Bijeljina”, kazala je Aćimovićeva.

Dodala je da su u petak ostavili dan za ponavljanje, ukoliko bude bilo potrebe da se ponove neki dijelovi edukacije za zdravstvene radnike iz bolnica.

“Naši zdravstveni radnici su edukovani, oni znaju da vakcinišu, ali ovo je specifična situacija kada radimo masovnu vakcinaciju, kada ćemo imati punktove za vakcinaciju, kada moramo drugačije da se organizujemo. Takođe ove vakcine se drugačije čuvaju, drugačije im je vrijeme koje mogu biti van hladnog lanca”, pojasnila je Aćimovićeva.

Izvor: Nezavisne

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.