Povežite se sa nama

BiH

Oglasio se Verlab. Kažu da samo proizvođač može reći kako i gdje se respiratori mogu koristiti

Objavljeno

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović prekjučer je mahala papirima na press-konferenciji pokušavajući dokazati da malina respiratore treba nastaviti koristiti.

Pored toga što je rekla da ih ne smije povući zbog straha od toga da bi je mogla tužiti država Kina, Izetbegović je kazala da ih ne želi povući dok god ima certifikat Instituta za mjeriteljstvo i verifikaciju Verlaba.

Direktorica Izetbegović tvrdi da malina respiratori imaju dozvole da se koriste u intenzivnoj njezi.

Sad se oglasio i Verlab.

Oni su pojasnili da je njihov posao da utvrde da parametri respiratora budu u zakonskim okvirima, ali ne i to da određuju gdje će se i kako koristiti aparati.

“Najjednostavnije rečeno, verifikacija je potvrda/utvrđivanje da li su odstupanja mjerenih vrijednosti dobivenih korištenjem etalona u odnosu na zadane vrijednosti na aparatu unutar zakonski dozvoljenih granica. Dakle, Verlab se isključivo bavi verifikacijom i izdaje certifikate o verifikaciji mjerila, a ne certifikate o namjeni. Naša je obaveza da navedemo da se svako mjerilo koje je prošlo verifikaciju mora koristiti u skladu sa preporukama proizvođača”, kažu iz Verlaba.

Ističu da se svaki aparat nakon njihove verifikacije može koristiti, ali za one namjene koje je proizvođač naveo.

“Proizvođač, serviser i druge ustanove koje se bave pitanjem usklađenosti i certifikacije se zvanično bave pitanjem namjene. Neki od portala su podijeli kako to i u praksi izgleda, pa evo i mi ćemo iskoristiti te iste slike”, objavio je Verlab.

Raport je jučer objavio dio uputstva proizvođača spornih ACM812A respiratora ili tzv. malina respiratora.

Tu se navodi sljedeće:

“Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći”, piše u uputstvu.

Izvor: raport.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.