Povežite se sa nama

Svijet

Odnosi Moskve i Vašingtona na pragu sukoba

Objavljeno

Napominju da će Rusija štititi svoje interese.

Odnosi Rusije i SAD došli su do opasnog praga sukoba, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Kako se navodi, Moskva će se odlučno suprotstaviti pritisku Vašingtona.

Saopćenje je usvojeno na sastanku odbora Ministarstva na čijem čelu je ministar vanjskih  poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Tokom sastanka naglašeno je da su bilateralni odnosi dostigli opasan prag sukoba, krivicom Vašingtona koji je u posljednjih nekoliko godina isprovocirao eskalacije bez presedana u odnosima naših zemalja – ističe se u saopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Rusija izložena pritisku bez presedana, na koji Vašington tjera svoje saveznike, uvodeći snažne ideološke komponente u spor sa Moskvom.

Napominje se da se postupcima Vašingtona otvoreno krši međunarodno pravo, te da će Rusija od toga štititi svoje zakonite interese, prenio je TASS.

Tokom sastanka naglašeno je da je sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) 16. juna u Ženevi otvorio mogućnost ponovno uspostavljanje dijaloga u određenim sferama od zajedničkog interesa, uključujući “stratešku stabilnost, kibernetičku bezbjednost, pitanja klime i oblasti Arktika, kao i omogućavanje pronalaženja rješenja za regionalne sukobe”.

(Avaz.ba)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.