Povežite se sa nama

Zdravlje

Naučnici tvrde da su otkrili ko je prva osoba koja se zarazila koronavirusom

Objavljeno

U časopisu Science je objavljen novi izvještaj o prvom slučaju koronavirusa u svijetu. Ovo istraživanje naučnika koji je proučavao javne izvještaje o porijeklu koronavirusa u Kini zasigurno će oživjeti raspravu o nulti pacijentu, ali je vjerovatno neće razriješiti.

Kako je ekskluzivno prenio The New York Times, Svjetska zdravstvena organizacija je vjerovatno pogriješila u hronologiji pandemije jer nova analiza sugeriše da je prvi poznati pacijent zaražen koronavirusom bio prodavac na pijaci u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio daleko od pijace.

Michael Worobey, naučnik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima kopajući po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po videointervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe s koronom.

On tvrdi da veza između dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan i najranijih hospitaliziranih pacijenata snažno upućuje na to da je pandemija počela baš tu.

“U ovom gradu od 11 miliona ljudi, njih pola je povezano sa mjestom koje je veličine nogometnog igrališta. Vrlo je teško objasniti taj obrazac ukoliko se smatra da epidemija nije započela na tržnici”, rekao je on.

Nekoliko stručnjaka su kazali kako je doktor Worobey uradio sjajan detektivski posao te da je vjerovatno u pravu kada kaže da je prva zaražena osoba bila prodavač morskih plodova. Međutim, neki smatraju da još uvijek nema dovoljno dokaza o tome kako i gdje je pandemija počela.

Izvor: Klix.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.