Povežite se sa nama

Zanimljivosti

Najmoćniji Srbin iz sjenke: Družio se u studentskom domu s Angelom Merkel, radio sa Stivom Džobsom

Objavljeno

Bateriju u vašem mobilnom telefonu je izumeo ovaj čovek.

Dr Dejan Ilić je priznati naučnik, preduzetnik i menadžer svetskog ugleda poreklom iz sela Selevac kod Smedereva. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Tehničkom univerzitetu u Medonu u Francuskoj, a doktorat je odbranio na Univerzitetu u Drezdenu, u Nemačkoj i bio najmlađi doktor nauka u bivšoj SFRJ.

Njegovo naučno stvaralaštvo i praktično primenjena dostignuća u telekomunikacionoj, kompjuterskoj, mašinskoj industriji i drugim industrijskim granama i medicini su našla primenu u najrazvijenijim zemljama sveta (104 registrovana patenta u Evropskoj uniji, 74 patenta u Japanu i Koreji i 54 patenta u Sjedinjenim Američkim Državama), kao i veliki broj publikovanih, često citiranih radova u vodećim naučnim časopisima i mnogim saopštenjima na međunarodnim naučnim skupovima, predstavljaju zapažen doprinos razvoju svetske nauke.

Dejan Ilić Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

Baveći se istraživačkim radom, sarađuje i sa većim brojem poznatih kompanija, kao što su Tošiba, Soni, Sanio, Filips, Simens, Epl, IBM, HP, Mercedes… Uz to neposredno sarađuje i sa svetski poznatim i priznatim naučnicima i istraživačima, među kojima je i prof. dr Alen Higer, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2000. godine.

Dr Dejan Ilić je i istaknuti privrednik. Bio je predsednik svetskih kompanija Varta Majkrobateri i ARRI Grupe, koji je za ostvarene poslovne rezultate proglašavan za privrednika godine u Nemačkoj, a dobio je i niz visokih međunarodnih priznanja. Mikrobateriju i sim karticu u vašim telefonima izumeo je upravo on i to na zahtev Stiva Džobsa.

„Kada me prvi čovek Epl-a pozvao dok sam bio na čelu nemačke kompanije Varta i od mene tražio da napravim bateriju koja je antimagnetna, ima ogromnu energiju i tanja je od tri milimetra, rekao sam mu da je to po zakonima fizike nemoguće. ‘O zakonima fizike ne znam ništa, ali sam siguran da ti to možeš’, odgovorio mi je Džobs. Posle sedam meseci stvorio sam ovu bateriju za Epl i za taj izum je dobio Svetsku nagradu za inovacije“, rekao je svojevremeno profesor Ilić.

Dejan Ilić Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

Ovaj veliki inovator nosilac je čak tri holivudska Oskara, a jedan je za tehnička dostignuća njegove filmske kamere u filmu o Džejms Bondu.

Kao konsultant nemačke vlade, predvodi i naučni tim koji realizuje projekat „Elektromobiliti“, posebno usmeren na nanomaterijale i elektroniku za akumulatore, koje će koristiti elektromobili. Cilj tog projekta, koji je lično nadgledala tadašnja kancelarka Angela Merkel je da za nekoliko narednih godina na nemačkim putevima bude milion elektromobila. Inače, Angelu Merkel je upoznao još na doktorskim studijama i njihovo prijateljstvo traje već trideset godina.

Dejan Ilić Foto: Wikipedia/phillipp roth

„Angela je ćerka sveštenika, bila je aktivna na crkvenim skupovima i intelektualnim kružocima u DDR-u, na kojima su zagovarane promene rigidnog sistema. Pošto je pao Berlinski zid i usledilo ujedinjenje dve Nemačke, Helmut Kol je u svojoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) angažovao dve mlade žene s Istoka. Jedna od njih, Merkelova, postaće njegova naslednica na čelu CDU, kao i prva žena kancelar u istoriji Nemačke. Kada sam kao direktor Varte u nemački Elvangen preselio visokosofisticiranu proizvodnju sa Dalekog istoka 1997, dok su svi ostali sa Zapada selili poslovanje na Istok zbog jeftinije radne snage, na otvaranje fabrike došla je Angela Merkel kao ministarka zaštite životne sredine. Inače, u više navrata sam joj govorio ‘Pusti prvo privredu da se razvije, a onda ćeš lako zakonskom regulativom da nametneš poštovanje ekoloških standarda. Uspešnim kompanijama neće biti problem da stave prečistače i da proizvodnju usklade sa pravilima o zaštiti životne sredine’, priča Ilić za Danas.

Od posebnog je značaja i činjenica da dr Ilić poseduje respektabilno iskustvo u visokoškolskoj nastavi. Još 1986. godine izabran je za docenta za predmet elektrohemija na Univerzitetu u Karslueu. Predavao je na više univerziteta, a gostujući je profesor na Univerzitetu u Gracu i na Univerzitetu u Beogradu. Pored maternjeg srpskog, govori engleski, nemački i ruski jezik.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.