Povežite se sa nama

Estrada

Na ovo niko neće ostati imun: Massimo je posljednji koncert održao s drenom u plućima, nazvao ga je životnim

Objavljeno

Vijest o smrti Massima Savića jučer je šokirala region. Bio je mnogima omiljeni, a brojne njegove kolege i prijatelji i danas se opraštaju od ovog vrhunskog, a unikatnog pjevača.

Imao je rak pluća, borio se lavovski, ali je izgubio tu bitku. Preminuo je u 61. godini.

Romano Bolković, hrvatski novinar i voditelj, posvetio je Massimu status na Facebooku i otkrio neke nepoznate detalje.

– Davno bi trebalo započeti priču kad bih počeo od početka, pa ću je ispričati kratko, i od kraja.

Prije par tjedana imao sam gosta, izuzetnog čovjeka, velikog stručnjaka, medicinara. Pričali smo u slobodnom kontekstu o koječemu, o Bogu i svijetu, i nekako nas je razgovor odveo do Massima.

Da, taj moj gost bavi se i onkologijom. Rekao sam da ću pričati od kraja.

I tako sam ja odmah na početku priče znao da je kraj, i nisam vjerovao, jer nisam pojma imao, ali priča tek počinje, tu, na kraju – piše Bolković.

Podsjeća na nedavni Savićev koncert u zagrebačkoj Areni.

– Kazao je tom mom gostu, svome liječniku, da mu je to životni koncert. Čovjek mu je odgovorio da nije moguće da ga održi, da će taj životni koncert ugroziti njegov život.

Massimo je mirno rekao da je upravo zato došao zamoliti da u backstageu bude taj moj gost, izuzetan čovjek, doktor, i njegova medicinska ekipa. Pa ako što krene po zlu, da se nađu.

Doktor ga je gledao par trenutaka i nije vjerovao što mu Massimo predlaže, no prije no što je išta odgovorio Massimo je rekao:

– Doktore, s vama ili bez vas, ja ću taj koncert održati. Jer to je moj životni koncert, ponavljam vam.

Jasno, Massimo je znao da ta priča tu počinje jer završava – napisao je Bolković.

Medicinski tim je, tvrdi on, bio iza scene.

– Liječnik je bio tu, Massimo nikada u životu, kaže mi Maminho, nije zakasnio na koncert nekmoli ga otkazao, i otpjevao je svoj životni koncert s – drenom u plućima.

Oprostite zbog ovog verizma, ali, mene je to silno pogodilo kad sam čuo, te večeri, ta priča, taj detalj, i sada kad su svjetla pogašena, dvorana prazna, nekako me manje boli nego te večeri kad sam doznao da je priči kraj, a da je njen glavni junak takav heroj.

Ne mogu si, niti imam pravo, ni zamisliti ni zamišljati što je Massimu moglo te večeri i noći prolaziti kroz glavu dok je pjevao svoj životni koncert. Mogu samo kazati da je usred drame svog života, stavljajući ga na kocku zbog onoga što je za života morao raditi jer je po to bio poslan, Massimo zasigurno pjevao kao što u plesu pleše sam ples, ne plesač, rastvarajući se u tim pjesmama kojima se od nas opraštao.

Na neki poseban način svaki put kad ću čuti Massimovu stvar na radiju, iznenada, neću moći ne pomisliti da je prisutan i on, ne samo zvuk njegova glasa: kao Eho, zvuk bez tijela, tako je i Massimo te noći postao zauvijek bestjelesno prisutan u svome glasu.

Mislim da je to najviše što pjevač može učiniti. Na svom životnom koncertu, na koncertu koji se zove život.

Massimo… adio – zaključio je Bolković.

Ovaj njegov status mnogima je izazvao suze i dodatno divljenje Massimu, kojeg skoro svi pamte, osim po vrsnom glasu, i po nesvakidašnjem osmijehu

Izvor: Avaz

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.