Povežite se sa nama

BiH

Murphy nije štedio Dodika, Čovića i Izetbegovića: Stranački lideri imaju razloga za brigu

Objavljeno

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za Face TV do kraja je ogolio domaću političku scenu. Poručio je da Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, griješi ako misli da se može konfrontirati sa međunarodnom zajednicom.

– Gospodin Dodik je angažovan na vrlo opasnom putu. Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. To je bezobzirno, to će dovesti do izolacije ili još goreg stanja po RS, poručio je ambasador i dodao da Dodik zapravo pokušava izbjeći ličnu odgovornost za sopstveno djelovanje.

Istakao je da Dodik “sebe predstavlja ko avatara srpskog naroda, misli da je car Lazar”. Izabrao je da se obogati na račun ljudi koje poziva da izađu na proteste. Za svoja djela traži krivce u drugima.

– Mora pronaći krivca, nekoga ko nije on. U njegovu priču treba uvesti babarogu, a ta babaroga su međunarodna zajednica, UK, Sjedinjene Države, visoki predstavnik. Problemi su samo njegovi i sada ga pozivaju na odgovornost zbog toga, a to mu se ne sviđa mnogo, rekao je ambasador Murphy.

Naglasio je da su Dodikovi i postupci drugih predstavnika vlasti u RS-u zaista ozbiljni, da se radi o napadima na Dejtonski mirovni sporazum, napadima na državu.

– Ne, ne mislim da smo na ivici rata u BiH, ali mislim da zaista imate ozbiljne političke probleme. Mislim da je put kojim ide Dodik opasan ne samo za državu BiH nego i za sam RS, rekao je ambasador.

Objasnio je da Sjedinjene Države neće stajati sa strane i gledati kako Dodik ili bilo ko drugi razara Dejtonski sporazum i vodi ovu zemlju u konflikt, niti će visoki predstavnik to uraditi, a niti drugi članovi međunarodne zajednice. Bit će reakcija i posljedica. Osvrnuo se i na aprilski paket, rekavši da je to bila šansa za BiH da izađe iz prošlosti. Užasnula ga je izjava iz Stranke za BiH koja je poručila da su ponosni na sabotažu aprilskog paketa. Govoreći o Ustavnom sudu BiH, ambasador je poslao poruku i Dodiku, ali i Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH. Njihova nastojanja da se ovaj sud pretvori u etničku instituciju neće biti podržana. Poručio je i da državna imovina pripada državi. A zaprepastile su ga i izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića u intervjuu za Al AArabiyu.

– Govorio je o tome kako je naslijedio stranku, kao da je on posjeduje. Posljednji put kada sam provjeravao činjenice, on nije ni kralj ni sultan. Ne možete naslijediti stranku, bira vas njeno članstvo. Alija Izetbegović je to shvatao, Sulejman Tihić je to shvatao. Nisam baš siguran da Bakir Izetbegović to razumije, rekao je ambasador i dodao da, ako je SDA porodična stranka i radi samo u interesu te porodice, onda ne pomaže BiH.Naglasio je da “onda nije čak ni probosanska ni probošnjačka, nego probakirova stranka”. Dodao je da to nije ono što treba BiH i da to nije stranka kakva je nekada bila.

Dodik je na intervju reagovao u dva navrata, a iznio je niz uvreda na račun ambasadora i svih onih koji ga kritikuju. Neargumentovano, onako kako je naučio, mikrofona se latio kako bi vrijeđao. Jer, napad je uvijek najbolja odbrana. A dugovi se moraju vratiti. U međuvremenu, Zukan Helez, ministar odbrane naše zemlje, rekao je da Dodik zapravo priprema bijeg i da postoje relevantni obavještajni podaci o tome. Novinar Slobodan Vasković je pak ustvrdio da je Dodik još prije nekoliko godina spremio sve za bjekstvo iz BiH.

– To će se realizovati prije ili poslije. Teško da će u političkom smislu oktobar iduće godine dočekati na prostoru BiH. Postoji i jedna od opcija da ga se pusti da pobjegne. Iako je ona sve manje izvjesna, rekao je Vasković i dodao da se protiv Dodika sprema još jedna velika istraga. Ako već nije počela. Sve je pripremljeno.

Staša Košarac, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, poručio je da je Helezova izjava “notorna laž”. O Dodiku se govorilo i u Washingtonu. Antony Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Država, ugostio je ministricu vanjskih poslova SR Njemačke Annalenu Baerbock.

– Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS-a, ponovno uključivanje i jačanje EUFOR-ovog programa Althea. Razgovarali smo i o tome kako EU može održati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku – prije svega gospodina Dodika – koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnosti misije stabilnosti, istakao je Blinken.

Izvor: Oslobođenje

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.