Povežite se sa nama

Crna hronika

MURIZ MEMIĆ NAKON POTVRĐIVANJA OPTUŽNICE: “Ovo je pečat na ono što pričam pet i po godina”

Objavljeno

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je zaprimilo informaciju Suda BiH o potvrđivanju optužnice u predmetu “Zijad Mutap i drugi”. Tužilaštvo BiH podiglo je 9. jula optužnicu protiv Zijada Mutapa, rođenog 1959. godine u Sarajevu, Alise Ramić (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj, Hasana Dupovca, rođenog 1973. godine u Hadžićima, Josipa Barića, rođenog 1963. godine u Sarajevu i Muamera Ožegovića, rođenog 1981. godine u Foči, zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Ovu informaciju za “Fokus”je potvrdio i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji pet i po godina traga za istinom i tvrdi da je njegov sin ubijen.

Muriz Memić, čija dugogodišnja herojska borba za istinu i pravdu ima veliku podršku javnosti, kaže za “Fokus” da je očekivao ovakav ishod uprkos u posljednje vrijeme brojnim pritiscima i sve agresivnijim reakcijama na rezultate istrage Tužilaštva BiH.

“Očekivao sam potvrđivanje optužnice i zašto ne bi bila potvrđena nakon 16 zaštićenih svjedoka, 88 saslušanih, 146 materijalnih dokaza, bilo je logično da bude potvrđena. Ali, vidite kada udarite na pojedince u vrhu države da su spremni na sve i s ovim puštanjem iz pritvora optuženih pokazali su koliko su još jaki. Ovo je pečat na svu ovu moju priču, znači ne priča više Muriz, sad pričaju Tužilaštvo i Sud BiH. Ovo je potvrda mog pričanja svih ovih pet i po godina. Mi smo svašta očekivali i vidimo na šta su sve spremni. Bile su počele i otvorene prijetnje, a mi smo znali, kako se bude odmicalo s istragom, da će biti sve teže. I, evo, vidimo kako i njihovi advokati napadaju, na zadnjem ročištu samo sam ja bio meta, govorili su: ‘Laže Muriz i obmanjuje javnost’, ali vidimo sad šta se dešava i kad Sud BiH potvrdi, sad je to drugačije”, kaže Muriz Memić za “Fokus”.

Navode opužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od kojih 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić, sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio 8. februara 2016. u Velikoj aleji, općina Ilidža, teške tjelesne povrede, opasne po život, usljed kojih je 15. februara 2016. preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede, opasne po život.

Prema navodima optužnice, prema prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap ostvarivao je kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i prema njegovim uputama, radi prikrivanja počinilaca i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne.

Na taj način vršili su ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali su činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za krivična djela organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivčnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(SB)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.