Povežite se sa nama

Ekonomija

MMF: Ekonomski kolaps prijeti BiH zbog rastućih političkih napetosti

Objavljeno

U izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon nedavnih konsultacija, istaknuta je osjetljivost bosanskohercegovačke ekonomije na političke napetosti i globalne ekonomske poremećaje.

Upozorenja iz MMF-a naglašavaju potrebu za reformama i oprezom u potrošnji kako bi se održala stabilnost i potaknuo rast.

Prema izvješću, sve ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini usko su povezane s političkom situacijom, a bilo kakva eskalacija regionalnih sukoba ili nestabilnosti na globalnoj razini mogla bi imati ozbiljne posljedice po ekonomiju zemlje.

MMF ističe moguće trgovinske poremećaje, rast cijena hrane i energije te smanjenje izvoza i doznaka kao potencijalne scenarije u slučaju intenziviranja političkih napetosti.

Iako je domaće gospodarstvo pokazalo određenu otpornost, politički sukobi unutar zemlje mogli bi oslabiti perspektive rasta. MMF stoga poziva na oprez u fiskalnoj politici, posebno naglašavajući potrebu za ograničenjem javne potrošnje na plaće i nastavak investicija koje potiču rast.

Procjene iz MMF-a sugeriraju da bi realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2024. godini mogao iznositi 2,5 posto, uz očekivani pad inflacije na 3 posto. Međutim, naglašava se da će bez značajnijih reformi, rast ostati prigušen, što bi moglo otežati približavanje prihoda s prihodima u Europskoj uniji.

Ključne reforme koje preporučuje MMF uključuju preraspodjelu resursa prema kapitalnoj potrošnji, poboljšanje kvalitete potrošnje, te mobiliziranje dodatnih prihoda putem poreznih promjena.

U konačnici, MMF poziva vlasti Bosne i Hercegovine na oprez u politici, naglašavajući potrebu za stabilizacijom i reformama kako bi se osigurala održiva ekonomska budućnost zemlje, piše Večernji.ba.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.