Povežite se sa nama

Svijet

Medvedev zaprijetio: Možemo da ostavimo Litvaniju bez kiseonika!

Objavljeno

Rusija će donijeti teške i sveobuhvatne protivmjere kao odgovor na zabranu tranzita prema Kalinjingradskoj oblasti, koja može da “preseče dovod kiseonika“ za Litvaniju, poručio je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbednosti Dmitrij Medvedev, prenosi TASS.

Naravno, Rusija će preduzeti uzvratne mjere, i one će biti veoma oštre. Neću još da kažem koje. Postoji mnogo mogućnosti, a značajan dio njih je ekonomski, i on može da ”odsječe kiseonik” našim baltičkim susjedima koji su preduzeli neprijateljske akcije – naglasio je Medvedev u intervjuu za ruske medije.

Medvedev je opisao odluku Litvanije da ograniči prolaz robe do Kalinjingrada, ruske enklave, kao dio istog “rata preko posrednika” koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije.

Kao posledica toga, on vjeruje da bi odgovor Rusije mogao biti nesrazmeran.

– Postoji i opcija primjene nesrazmjernih mjera, što bi, naravno, dovelo do velike eskalacije sukoba – upozorio je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, ovakva eskalacija bila bi loš izbor.

– To bi uticalo na obične Litvance, čiji je životni standard već nizak, a po evropskim standardima čak i oskudan. Ako pitate ljude u Viljnusu ili Kaunasu šta misle o takvim mjerama, dobićete iskrene, ali ne i posebno diplomatske odgovore. Litvanski političari se ulaguju pokornim ponašanjem a stanovnici pokušavaju da prežive u ovom teatru apsurda. I jednima i drugima je sve gore i gore – zaključio je ruski zvaničnik, prenosi TASS.

Litvanija je 18. juna saopštila da zabranjuje tranzit robe pod sankcijama EU preko svoje teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

(Tanjug)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.