Povežite se sa nama

BiH

MANIPULACIJE ETNIČKIM IZJAŠNJAVANJEM Kojović: HDZ ima člana vlade koji je u federalnom parlamentu – Srbin, što je apsurd!

Objavljeno

U sadašnjem sazivu Parlamenta Federacije BiH sjedi poslanik HDZ-a koji je u kantonalnoj vladi Hercegovačko-neretvanske županije, a u federalnom parlamentu Srbin. Taj apsurd naveo je zastupnik liberalne bosanskohercegovačke Naše stranke Predrag Peđa Kojović u intervju u Nacionalu.

Kojović je pravnik i novinar rođen 1965. u Travniku. Do početka rata u bivšoj Jugoslaviji radio je kao novinar za niz medija u BiH. 1991. postao je ratni izvjestitelj agencije Reuters iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a poslije rata i iz ratnih žarišta širom svijeta. Živio je u Americi, a 2008. vratio se u BiH i pridružio Našoj stranci kojoj je, od 2015. do prošle godine, bio i predsjednik. Od 2010. do 2018. bio je u dva mandata zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Na općim izborima 2018. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Naša stranka je socijalno-liberalna politička stranka BiH u čijem je osnivanju 2008. Kojović sudjelovao sa skupinom uglednih javnih intelektualaca, među kojima su filmaš Danis Tanović, redatelj Oscarom nagrađenog bosanskohercegovačkog filma ”Ničija zemlja” i pozorišni redatelj Dino Mustafić. U proteklih nekoliko izbornih ciklusa, Naša stranka napreduje i jača, pa sada, među ostalim, ima premijera i ministarsko mjesto u Kantonu Sarajevo, dogradonačelnicu Sarajeva i načelnika jedne sarajevske općine, petnaestak zastupnika u kantonalnim skupštinama te parlamentima Federacije BiH i BiH, kao i vijećnike u općinskim i gradskim vijećima u više gradova BiH.

Kojović je u spoemnutom intervju govorio o aktualnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, a komentirao je i fenomen člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, kojega u najvećem dijelu hrvatske politike i javnosti smatraju nelegitimno izabranim uzurpatorom hrvatskih položaja.

“To su vaši dojmovi”, odgovorio je Kojović na takvu konstataciju. “Komšić je pobijedio na izborima po istim pravilima koja su važila kada je Čović izabran na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Komšić je Hrvat i dobio je puno više glasova od Čovića. U sadašnjem sazivu Parlamenta FBiH sjedi poslanik HDZ-a koji je u kantonalnoj vladi Hercegovačko-neretvanske kantonu, a u federalnom parlamentu Srbin. Nije izabran direktno, ali mu je CIK dala mandat jer ga je, navodno bez njegova znanja, HDZ prijavio na izbore kao Srbina, a u Predstavničkom domu moraju biti barem četiri Srbina. Imate, naravno, i Bošnjake koji manipuliraju svojim etničkim izjašnjavanjem kako bi bili izabrani i riješili, barem privremeno, svoje financijske probleme. To su zloupotrebe, to je nelegitimno, to moramo spriječiti. Na rad Komšića imam bezbroj zamjerki, uključujući i to što nije iskoristio tu poziciju, između ostalog, da se približi hercegovačkim Hrvatima, ali je njegov izbor u smislu legaliteta i legitimiteta neosporan i to ću uvijek braniti”, kazao je Predrag Kojović.

(TBT)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.