Povežite se sa nama

BiH

Mahmuljinu 10 godina zatvora za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima

Objavljeno

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je desetogodišnju zatvorsku kaznu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna. Kako je istaknuto u obrazloženju presude, Mahmuljin je propustio da kao nadređeni spriječi odred El Mudžahid u izvršenju ratnih zločina nad zarobljenicima i civilima.

Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El Mudžahid na području Vozuće i Zavidovića.

Kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a.

Ovom presudom Mahmuljin je, kako je kazao predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora od jedne godine, za zločin protiv ratnih zarobljenika na dvije godine i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i bolesnika na osam godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

– On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela – kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Izvor: Faktor

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.