Povežite se sa nama

BiH

KONAKOVIĆ: Svjetski zvaničnici skoro pa donijeli odluku o potpunoj izolaciji Dodika, na udaru i njegovi prvi saradnici!

Objavljeno

Na našu kompromisnu politiku, spremnost da se dogovaramo, gradimo i radimo, Milorad Dodik je izgubio partnera s kojim se svađa svaki dan, izgubio je narativ u kojem su svi krivi. Nisu više svi krivi, kazao je u emisiji Aktuelni intervju BHT1 ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

– Dodik je ostao sam, na nekom međubrisanom prostoru. Vidi se da je jedini trenutno kočničar, a mogao bi biti zaista neko ko može pomoći da se Bosna i Hercegovina i svi njeni građani pomjere prema Evropskoj uniji – izjavio je Konaković u razgovoru za BHRT.

Komentarišući uzburkane političke odnose u Bosni i Hercegovini, u kojima je jedan od glavnih aktera predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar Konaković naglašava da jedan broj evropskih i svjetskih zvaničnika ozbiljno razmišlja o “potpunoj izolaciji” predsjednika RS-a i lidera SNSD-a.

– Ta odluka je skoro pa donesena, u kojoj bi cijenu platili svi mi u Bosni i Hercegovini, ali primarno Milorad Dodik, njegovi prvi saradnici i nažalost ljudi koji žive u bh. entitetu RS. Govorio sam o tome, a pogrešno su pokušali protumačiti te moje izjave, u kojima se zagovara finansijska ili neka druga podrška onog dijela Bosne i Hercegovine koji istinski pokazuje da je za evropski put, za ispunjenje tih 14 uslova i prioriteta, sve više upravo zbog toga što govori Milorad Dodik u posljednje vrijeme, iako je ispunio skoro sve o čemu smo razgovarali i što smo se dogovorili, osim Zakona o sudovima, na koji je stavio paraf i potpis”, kaže Konaković, ističući da je Dodikova stranka SNSD na nivou države do sada bila “korektan partner” – rekao je.

– Zahvaljujući toj našoj zajedničkoj energiji došli smo nadomak odluke o početku pregovora i nadomak odluke o velikom paketu podrške za Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, njegova retorika je gora čini mi se nego ikad. Ne znam zašto to radi. Pokušao sam nekoliko puta javno i direktno objasniti da danas zaista nije vrijeme za tu vrstu retorike – poručio je Konaković.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.