Povežite se sa nama

Svijet

Kineski brodovi jutros prešli liniju razdvajanja, tajvanska vojska: Spremni smo

Objavljeno

Danas je drugi dan velikih vojnih vežbi koje je kineska vojska počela u Tajvanskom moreuzu nakon što je to ostrvo posetila predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Tajvan je na vežbe odgovorio raspoređivanjem aviona i brodova.

Turisti gledaju vojne vožbe sa obale

Na kineskoj obali preko puta Tajvana, turisti su se okupili u petak kako bi pokušali da vide vojne avione koji ide ka području gde Kina održava vojne vežbe.

Kako navodi Gardijan, na obali su se mogli čuti borbeni avioni kako lete iznad glava turista, a turisti koji su se fotografisali uzvikivali su: “Vratimo Tajvan nazad”. 

08:38

Peking pozvao zapadne ambasadore na razgovor

Kina je saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana. Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da je zamenik ministra Deng Li dao “zvaničnu izjavu” o onome što je nazvao “bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine”, preneo je AP.07:56

Oglasila se predsednica Tajvana: Spremni smo

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen) obratila se javnosti reakvši da je tajvanska vojska spremna da odgovori ako to bude potrebno.

“Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vežbe i operacije informacionog rata, spremni smo da odgovorimo po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbedonosne situacije”, poručila je.07:52

Blinken: Reakcije Kine na Pelosi je flagrantna provokacija

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) da je kineska reakcija na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu “flagrantna provokacija”.07:41

Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako”, kazala je Pelosi, preneo je “Gardijan”.07:33

Tajvan: Kineska vojska ponovo presla središnju liniju moreuza

 Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

tajvan, kina, vojne vežbe
tajvan, kina, vojne vežbe

07:28

Tajvan šalje avione i brodove kao odgovor na kineske vojne upade

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo avione i brodove i rasporedilo raketne sisteme na kopnu da nadgleda situaciju, dok Kina sprovodi velike vojne vežbe u zonama oko ostrva. Dodaje se da će tajvanska vojska pripremiti borbenu gotovost, ali neće tražiti rat.

Izvor: Nova.rs

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.