Povežite se sa nama

RS

Kako u pravosuđu nastaju porodični klanovi?

Objavljeno

Osnovni sud, Okružni Sud, Viši privredni sud, Okružno i Republičko tužilaštvo – sve su to pravosudne institucije u kojima se zaposlene nerijetko kompletne porodice sudija i tužilaca.

Tako je sin Branka Mitrovića, republičkog javnog tužioca, Danko Mitrović, stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Sin Živane Bajić, republičkog javnog tužioca, Igor Bajić, stručni je saradnik u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.
Kćerka Dragice Glušac, republičkog javnog tužioca, Željka Glušac Babić, stručni je saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Dok je sin Srđana Force, sudije Okružnog suda Banjaluka, Aleksandar Forca, stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. 

Sin Jovana Čizmovića, počasnog predsjednika Advokatske komore Republike Srpske, Miloš Čizmović, sudija je Osnovnog suda Banjaluka. U istom sudu rade Jelena Grahovac i Jelena Popović, kćerka i snaha Vite Popovića, koji je godinama bio jedan od najuticajnijih ljudi u pravosuđu Srpske. Kćerka Obrena Bužanina, sudije Vrhovnog suda, Jovana Bužanina stručni je saradnik u Osnovnom sudu.

”Najčešće su tu interesne veze ili postojanje nepotizma i kronizma. Tako da se u pravosuđu ne govori samo o postojanju političkih uticaja, već se govori o stvaranju interesnih veza, jer pravosuđe postaje krug samo za određene ljude”, kaže Uglješa Vuković iz Transparensi internešnel BIH.

”Pravosuđe je u jako lošem stanju, rekla bih da je devastirano”, kaže za BN TV novinar Brankica Spasenić.

Ovakav zaključak Brankica Spasenić, izvukla je iz dugogodišnjeg novinarskog iskustva. Prati crnu hroniku i rad pravosuđa.  Rodbinski klanovi i politički uticaj na pravosuđe doveli su toga da se više ne zna ko kome i kako sudi.

”I meni kao novinaru je vrlo često bilo neprjatno svjedočiti glavnim pretresima optužnica se podiže za jedno djelo, nakon čitanja u sudu se navodi drugo djelo”, kaže Spasenić.

Naši sagovornici kažu da se djeci čiji su roditelji u pravosuđu ne može zabraniti zapošljavanje, ali je, ova oblast odavno trebala biti regulisana zakonom, kao što su regulisane sve druge pozicije u pravosuđu. Slučajno ili ne, samo je zapošljavanje stručnih saradnika ostalo po strani.

”Nepotizam je zavladao svih ovih godina u pravosuđu, krajnja potreba da se iskorijeni do kraja ne mogu porodice vladati ovim društvom, posebno pravosuđem pogotovo kada se dvije-tri porodice slože i napravi se političko mafijaško pravopsudni klanovi koji kontrolišu sve”, kaže član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijam BIH  (PDP) Branislav Borenović.

Branislav Borenović član je Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijam BIH. Saznanja do kojih članovi Komisije svakodnevno dolaze pokazuju kolika je hobotnica koja je zarobila pravosuđe. 

”Vi imate situaciju o kojoj je pričao sudija Brčko distrikta. Gdje su po 20 godina jedni  te isti predsjednici sudova koji biraju jedni druge, a svoje najbliže srodnike stavljaju u sudove, tužilaštva. Apelaciona vijeća kao da nisu u istom sudu, ali jesu u istom tužilaštvu i vijeću”, kaže Borenović.

VSTS trebalo bi da se počne baviti problemima u pravosuđu, konačno. Suštinskim i dubinskim reformama. Svaki pokušaj do sada proglašen je neuspješnim. 

(BN)

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.