Povežite se sa nama

RS

Jovanović: Loše politike uništile obrazovanje, depolitizovaćemo škole, zavesti red i povećati plate!

Objavljeno

Ulazak politike u sve pore društva, pojava koja je decenijama prisutna na našim prostorima, sve više dolazi na naplatu. Duboko je nagrizla privredni, zdravstveni i obrazovni sistem, urušavajući temelje društva i identiteta našeg naroda. Trenutno stanje u obrazovanju je posljedica loših politika, kaže Maja Jovanović, funkcionerka Gradskog odbora SDS Banja Luka.Jovanovićeva kaže da je najnovija afera vezana za srednju medicinsku školi u Banjoj Luci, koju su, gle ironije, nazvali po velikom književniku i borcu za slobodu Petru Kočiću, najeklatantniji primjer kako je našoj vlasti obrazovanje na zadnjem mjestu.

Pitamo:

„Koliko naš zakonodavni sistem poznaje finansiranje ili organizovanje nastave od strane bilo koje strane kompanije?

Da li njemačka kompanija „Renafat“ ima obrazovnu licencu?

Da li se nastava koju finansira strana kompanija može provoditi po nastavnom planu i programu i u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju RS?

Koliko generacija je pomenuta škola izvela, sa koliko učenika?

Koji je najstariji razred koji trenutno pohađa školu, sa koliko učenika?

Ukoliko škola ima starije razrede, SDS interesuje gdje učenici pohađaju praksu, u kojim zdravstvenim ustanovama i ko im je dao odobrenje?

Ko će odgovarati što roditelji, a posebno djeca koja su se upisala u tu školu prolaze kroz agoniju?

Da li će naš obrazovni sistem postati otvoreno tržište za zemlje regiona?

Da li je ikom od nadležnih palo na um da su osnivači te škole iz NJemačke i da je to prečica za još jednu generaciju koja će otići iz zemlje? – pita Maja Jovanović.

Ona kaže da je SDS u svom ekonomskom programu posebnu pažnju posvetio obrazovanju.

To podrazumijeva depolitizaciju škola i mnogo bolji status profesora i nastavnika, sa znatno većim platama jer je prosvjeta ključni segment za napredak našeg društva, tvrdi Maja Jovanović i ističe:

Naš cilj je da se iskorijene ovakve i slične pojave i da zavedeno red u akreditaciji škola i obrazovnih ustanova sa jasnim kriterijima. Takođe, mora se vratiti povjerenje u obrazovni sistem time što će se u škole zapošljavati najbolji, a ne podobni. Mi moramo biti društvo znanja, a ne društvo zvanja.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.