Povežite se sa nama

RS

INTERVJU ŠAROVIĆ Birači ultimativno od nas traže da pobijedimo, jer im je pod SNSD vlašću neizdrživo, moramo ih poslušati!

Objavljeno

Sada su građani i birači Republike Srpske ti koji traže da ih povedemo naprijed, jer oni misle da je ovakvo stanje pod vlašću SNSD-a potpuno nepodnošljivo i i neodrživo. Svi žele promjene pa čak i ultimativno od nas zahtijevaju da pobijedimo. A na nama je da poslušamo glas naroda i ispoštujemo njegovu volju, kaže u intervjuu za Skener.info Mirko Šarović, predsjednik SDS. 

SKENER.INFO:  Okončan je prvi dio kampanje.  Kako ocjenjujete taj period i koliko je opozicija bliže izbornoj pobjedi nakon ovih 15 dana?

ŠAROVIĆ: Utisci su zaista pozitivni i svugdje smo našli na pozitivnu i pobjedničku atmosferu. Svaki dan sam na terenu sa našim kandidatima i kandidatima koalicije i svugdje se osjeti jedna pomalo, rekao bih, čak i neuobičajena atmosfera.. Sada su građani i birači Republike Srpske ti koji traže da ih povedemo naprijed, jer oni misle da je ovakvo stanje pod vlašću SNSD-a potpuno nepodnošljivo i i neodrživo. Svi žele promjene pa čak i ultimativno od nas zahtijevaju da pobijedimo. A na nama je da poslušamo glas naroda i ispoštujemo njegovu volju.

SKENER.INFO: U sred kampanje DNS je na republičkom i na nivou BiH, nakon 20 godina, napustio koaliciju. Koliko će to uticati na ishod izbora, svi se pitaju kakva će biti saradnja SDS sa DNS u narednom periodu na republičkom, državnom i lokalnom nivou? 

ŠAROVIĆ: Mi smo oduvijek bili i ostali otvoreni za saradnju sa svim političkim partijama, pa i pojedincima-političarima, koji dijele naše uvjerenje da SNSD Republiku Srpsku vodi u sunovrat, a sa DNS već sarađujemo u jednom broju lokalnih zajednica. 

I pored „cijepanja“ većine stranaka, SDS je sačuvao najzdravije političko jezgro i oko njega koaliciju koja ima političku snagu da mijenja kompletne društve odnose u pravcu ponovne demokratizacije Republike Srpske i svih njenih lokalnih zajednica. Do nas dolaze signali da je i u DNS-u sazrelo slično političko mišljenje. 

SKENER.INFO: Da li ste posljednjih dana radili neka istraživanja? Kakav je rejting SDS i opozicionih partija u većim gradovima, prije svih u Banjaluci, Prijedoru, Trebinju, Istočnom Sarajevu…

ŠAROVIĆ: Svaka politička partija radi “ad hoc” istraživanja javnog raspoloženja, koja su joj reperi u daljem djelovanju u kampanji. Čim režimski mediji objave istraživanja za koja se ne zna ni ko ih je radio ni za čije potrebe, a u njima ubjedljivo vode kandidati vladajuće partije, to je jasan signal da su uplašeni stvarnim rezultatima istraživanja i primorani da objavljuju lažna. Pokušavaju ostvariti isti onaj efekat koji želi postići dijete što zviždanjem ili pjevanjem u mraku  tjera vlastiti strah. Naša istraživanja za Banjaluku pokazuju da rejting Draška Stanivukovića bilježi postepeni ali stalni rast. Dr Maja Dragojević je sjajan kandidat za gradonačelnika Prijedora i ni sva podmetanja kojima je izložena ne umanjuju povjerenje sugrađana prema njoj.  Slično je i u Bijeljini, Prnjavoru ali i većini manjih gradova.U Trebinju i Istočnom Sarajevu se vodi tijesna borba, ali trendovi pokazuju da naši kanidati imaju skoro svakodnevni rast rejtinga. Nemojte biti iznenađeni ako rezultati ovih izbora budu ravni onima iz 2012. godine. Ili možda čak i bolji od njih.

SKENER.INFO: Dokle su, po informacijama opozicije, došle istrage u vezi sa aferama „pokretna bolnica“, nabavka zaštitnih maski, prisluškivanje opozicionara, i koje ćete konkretne korake preduzeti povodom afere RAOP?

ŠAROVIĆ: Upravo na istragama koje ste spomenuli ponajbolje se vidi da društvo u kome živimo ima ozbiljne elemente totalitarizma, odnosno da su sve institucije u službi jedne partije i jednog čovjeka. Dan izbora se približava i ne vjerujem da će istraga o bilo kom od spomenutih predmeta biti dovedena u iole ozbiljniju fazu prije 15. novembra, posebno ne RAOP-a, iako se radi o pljački ogromnih razmjera sa ozbiljnim indicijama o umješanosti  pojedinaca iz vrha vlasti. Što se pravosuđa tiče,  mi iz SDS-a da insistiramo da pravosuđe radi svoj posao. To što mi činimo nije pritisak na pravosuđe, naprotiv, to je samo insistiranje da rade po zakonu i na poslovima koje im je društvo povjerilo. Ima li slikovitije ilustracije da je pravosuđe jedan od najlošijih sistema ovog društva od toga da EU umjesto da radi na udaljavanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH razmišlja da vrati strance u kompletno pravosuđe?

SKENER.INFO: Najznačniji biznismen iz Hercegovine Rodoljub Drašković otvoreno je stao na stranu opozicije. Da li bi se na sličan korak mogao odlučiti još neko od krupnijih biznismena u RS?

ŠAROVIĆ:  Rodoljub Drašković je najbolji primjer da je aktuelna vlast glavna kočnica razvoju privrede i novim investicijama. Kapital traži uređen sistem, unaprijed poznata pravila, stabilne zakone i dobre odnose sa okruženjem. Nema tog investitora koji će ovdje uložiti ozbiljan novac ako zna da se uslovi njegovog poslovanja mogu promijeniti jednim pozivom iz zgrade u Banjaluci… Ili odlukom na Izvršnom komitetu jedne partije.  Ako je od važenja zakona izuzet ne samo jedan čovjek, nego kompletna oligarhija, kakav je slučaj kod nas, tu investicija neće biti, a kapital će odlaziti u sigurnija društva. Sasvim je logično da je ovakvo naše razmišljanje prihvatljivije investitorima, bilo domaćim bilo stranim, i zato nas ne iznenađuju potezi gospodina Rodoljuba Draškovića. I očekujemo još takvih primjera u narednom periodu.

SKENER.INFO: Kako ocjenjujete borbu vlasti RS sa pandemijom korona virusa?

ŠAROVIĆ: Kad godinama ukazujete da je zdravstveni sistem Republike Srpske neefikasan, pa se dese okolnosti poput pandemije virusom korona, onda se uopšte ne radujete što ste bili u pravu. Preostaje vam samo da žalite što je vlast bila gluva i nijema na vaša upozorenja.

Pojava virusa korona jeste krizna situacija, ne samo za nas nego za cio svijet. Ali, zato, između ostalog, i postoji vlast, da upravlja krizama. Najbolji doktori nam godinama odlaze, sa njima i medicinsko osoblje, a kao odgovor vlasti čujemo “neka ide iz Srpske kome god se ne sviđa ovdje”. To je strašno, katastrofalno i pogubno razmišljanje.

Nema nikakvog plana niti sistema u nabavci skupe dijagnostičke i ostale medicinske opreme, a organizacija zdravstvenog sistema je loša. Sve negativnosti društva u zdravstvu su sa krizom isplivale na površinu.

Sistem je opterećen viškom nemedicinskog osoblja, a oslabljen manjkom medicinskih radnika. Menadžment je nedorastao okolnostima. Dobar menadžment je morao reagovati na način da putem kol-centara rastereti medicinske radnike. Imate to rješenje u zemljama okruženja i dobro funkcioniše. Njegovateljice i pomoćno osoblje morali bi rasteretiti medicinsko osoblje, a tehničari i doktori da se bave isključivo pacijentima. Pored oboljelih od kovida iz fokusa ljekara ne smiju da se izgube ostali pacijenti. Zdravstvenu zaštitu mora imati svaki stanovnik i u ovim okolnostima.

Da se moglo bolje i uspješnije reagovati – moglo je. Ali to zaista nije oblast koju želim iskoristiti za političke bodove. Ako možemo kao opozicija dati doprinos da se efikasnije rješava kriza izazvana pandemijom korona, na raspolaganju smo. 

Naši doktori, kao što je dr Slobodan Stanić, su vrhunski stručnjaci i on se često pojavljuje u javnosti upozoravajući na greške i nudeći rješenja. Problem je što naša vlast čuje isključivo jedan glas, koji najčešće nema ni znanje,  ali ni moralne i pozitvne ciljeve. 

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.