Povežite se sa nama

Istraživanja

Iako „Nešković“ nije očistio Drinu po ugovoru mu dato da odveze šljunka koliko hoće!?

Objavljeno

Dolazite li u Foču, na samom ulazu u grad, još uvijek ćete vidjeti gomilu ruševina ispod mostova. Prošlo je dugih 26 godina od njihovog rušenja u bombardovanju, a čak ni skoro tri decenije nije bilo dovoljno da se očisti korito rijeke Drine i sam pristup obali.

Ne rade posao kako treba

Fočanska opozicija za to optužuje vlast i kompaniju “Nešković” iz Bijeljine, sa kojom je prethodni načelnik sklopio ugovor , a koja se obavezala da će ukloniti otpadni materijal ispod mostova “9. maj” i “Južni most slobode”.

Međutim, poslanik SDS-a u SO Foča, Ognjen Bodiroga, kaže da ova kompanija, koja je inače, kako tvrdi, bliska vlasti, svoj posao ne obavlja kako bi trebala.

“Sasvim je očigledno da ostaci od bombardovanja nisu očišćeni, a da je kompanija „Nešković“ odvezla tone i tone šljunka. Simptomatično je to što su radove izvodili uvijek vikendom, počev od petka nakon 15 sati. Samo po sebi to ostavlja sumnju. Zajednica etažnih vlasnika naselja “Ribarska” nekoliko puta je dopisima načelnika upozoravala da pored rada vikendom, investitori ulaze bagerom u korito rijeke Drine kod mosta “Južni most slobode” i da krče šumu kako bi napravili put. Tek nakon nekoliko mjeseci upornog slanja dopisa Opština je reagovala i postavila crvenu traku na prokrčeni put”, objašnjava Bodiroga.

Crvena traka stavljena tek kada je put iskrčen (Foto: Voice)

Odbornik u SO Foča ističe da je ovakvo bahato ponašanje, te odvođenje ogromnih količina šljunka bez ikakve kontrole moguće samo ljudima bliskim vlasti i da je sistem takav kakav je dopustio da zakoni nisu isti za sve.

“Običan čovjek da odnese vreću šljunka već bi bio sankcionisan, a na naše oči odvlače se ogromne količine. Opština Foča nema nikakvu korist jer radovi nisu završeni ni nakon godine dana, a u nacrtu rebalansa budžeta stavka odvoženje šljunka iznosi 0KM”, kaže Bodiroga i dodaje:

“Opozicija je nebrojeno puta uputila pitanje načelniku opštine i odjela za urbanizam zašto u ugovoru ne postoji rok do kada treba izvršiti radove, te da li postoji dozvola Voda RS za njihovo izvođenje. Nikada nismo dobili odgovor. Samo su nam rekli da kompanija ‘Nešković’ više ne odvozi šljunak. Nema smisla, već su ga odvezli na tone, očigledno im je dovoljno to što su uzeli do sada”.

Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove dalo nam je odgovor na neka od ovih pitanja koja fočanska opozicija postavlja mjesecima unazad.

“Sporazum o poslovnoj saradnji zaključen je 10.09.2020.godine između opštine Foča i “Nešković” d.o.o. Bijeljina i njime je dogovoreno uklanjanje materijala i uređenje vodotoka rijeke Drine na lokaciji kod mosta “9. maj”. Ovim se kompanija obavezala da bez naknade ukloni betonske i ostatke drugih materijala, što utiče na proticajni profil rijeke Drine i propusnu moć mosta. Po ovom sporazumu, Opština je saglasna da cjelokupan materijal koji se izvadi čišćenjem korita investitor iskoristi za svoje potrebe”, rekli su nam u odjeljenju za urbanizam Opštine Foča.

Dalje ističu da je u oktobru prošle godine napravljen aneks ugovora po kome je kompanija “Nešković” preuzela obaveza da ukloni i ostatke Južnog mosta slobode, te da su JU “Vode RS” iz Bijeljine dale saglasnost za čiščenje nanosa iz korita Drine. Potvrdili su nam i da sporazum nije vremenski ograničen.

Upozorenje Opštine Foča

Generalni direktor kompanije “Nešković” Jovica Vučković kaže za Voice da su radovi trenutno odgođeni zbog lošeg terena i nemogućnosti pristupa koritu Drine.

“Mi smo radili aktivno i istina je da smo morali pronaći način da pristupimo obali i samom koritu rijeke,  jer je teren nepristupačan za mahanizaciju koju mi imamo. Morali smo koritu pristupiti sa druge strane mosta, a potom smo angažovali i firmu iz Sarajeva koja je imala potrebne mašine. Međutim, ni oni nisu mogli pristupiti samom koritu tako da tražimo rješenje kako bismo obezbijedili prilaz i nastavili sa radovima”, objašnjava Vučković.

Na optužbe iz opozicije da su radove obustavili kada su odvezli šljunak u količini koja ima je bila potrebna, Vučković je kratko odgovorio:

Nekih 10-tak kamiona

“Po ugovoru smo imali pravo da odvezemo sav otpadni materijal iz korita Drine. Ali to je bila mala količina. Odveženo je nekih 10-tak kamiona šljunka”.

Šljunak se odvozio, u kojim količinama to više niko ne može procijeniti, a obale Drine i dalje su pune šuta i otpadnih materijala, na sramotu grada koji leži na nekoliko rijeka.

Izvor: Voice.ba

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.