Povežite se sa nama

BiH

Hrvatima predajemo TOPOVE, MITRALJEZE i milione metaka: “Skaut” dobija oružje koje je u BiH kupio još 2003.

Objavljeno

Poslije višegodišnjih sudskih procesa, Ministarstvo odbrane BiH predaje staro naoružanje i municiju hrvatskoj firmi „Skaut“, koja na njega čeka još od 2003. i 2004. godine.

Sve je počelo još prije formiranja Ministarstva odbrane BiH, kada su entiteti potpisali četiri kupoprodajna ugovora sa firmom „Skaut“ d.d. iz Zagreba. Tim ugovorima definisane su vrste, količine i cijena nepotrebne vojne opreme koja je prodata Hrvatima.

Provođenjem reforme odbrane, Ministarstvo odbrane BiH, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, od 1. januara 2006. preuzelo je u posjed pokretnu i nepokretnu imovinu prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane. Po zaključivanju Sporazuma o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom (u Doboju 2008. godine) između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada, MO BiH je postalo vlasnik pokretne vojne imovine (mine, minsko-eksplozivna sredstva i naoružanje). Takođe, imalo je obavezu da provede u djelo sve ugovore koje su potpisala entitetska ministarstva.

Tu nastaje problem koji traje sve do sada, jer su nastupila odugovlačenja, saplitanja, a SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, izuzimala dokumetaciju iz Ministarstva odbrane, kako bi istražila u čemu je problem.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, Sud BiH je po tužbi „Skauta“ 2017. presudio da MO BiH preda sredstva, prema ugovoru, firmi koja ih je kupila. Predaja oružja je započela tek nedavno, kada je Ministarstvo, posredstvom Pravobranilaštva BiH, primilo rješenje o izvršenju pravosnažne sudske presude.

Lista pokretnih stvari koja se predaje u ruke „Skauta“ je duga, a na njoj je, između ostalog, 40 bacača granata od 40 milimetara, puška hekler, 138 jurišnih minobacača, 3,7 miliona metaka kalibra 7,62×51 mm, 1,7 miliona metaka 20 mm, 10.000 komada municija 128 mm, 28,3 miliona bojevih metaka 7,62 puta 39 M67 za AK47, još 4,5 miliona KM tih „običnih“ metaka, 30.258 ručnih bombi, više od milion metaka 7,9 mm, 447 automata raznih kalibara, 68 puškomitraljeza M4, 31 top ZIS 76 milimetara…

Vrijednost nije navedena.

Ministarstvo odbrane BiH tvrdi da provođenjem ovog sudskog rješenja neće biti smanjene zalihe perspektivnog naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za OS BiH.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

– Predmet predaje su samo sredstva koja su neperspektivna, zastarjela i oglašena viškom po Odluci Predsjedništva BiH. Pokretne stvari koje su dio borbenih kompleta OS BiH, odnosno perspektivna sredstva neće biti predmet predaje, jer je isto definisano i u obrazloženju Presude Suda BiH od 15. marta 2017. godine – kažu u Ministarstvu odbrane BiH.

GDJE IDE NOVAC?

U Ministarstvu kažu da će izvršni postupak biti proveden samo za sredstva koja su neperspektivna, zastarjela i oglašena viškom, dok isplata novčanog iznosa „Skautu“ nije presuđena, iako se govorilo o potencijalnoj šteti od nekoliko miliona KM.

Po izvršenju naplate za sredstva koja su predmet predaje „Skautu“, Ministarstvo odbrane BiH će novac proslijediti prema entitetskom porijeklu naoružanja.

Izvor: Srpskainfo

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.