Povežite se sa nama

Svijet

Haos u Njemačkoj: U toku antiteroristička operacija sprečavanja državnog udara

Objavljeno

Hiljade policajaca u Njemačkoj izvele su rano jutros seriju racija koje podrazumijevaju pretres ekstremnih desničara koji se sumnjiče za terorizam koji se odnosi na “zavjeru rušenja vlade”, piše Euronews.

Savezni tužioci saopštili su da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 njemačkih država i to protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Razlog za to je što neki članovi grupe odbacuju poslijeratni ustav Njemačke i pozivaju na zbacivanje vlade.

Tužioci su saopštili da su 22 njemačka državaljana privedena zbog sumnje da su “članovi u terorističkoj organizaciji”. Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su za podršku organizacji, rekli su oni, a prenosi Euronews.

Nedjeljnik “Der Spiegel” je izvjestio da se traže lokacije koje uključuju i kasarne njemačke jedinice specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila pod nadzorom zbog navodne umiješanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Savezni tužioci su odbili da potvrde ili demantuju da je kasarna pretresana.

Tužioci su naveli da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kiciblu, a druga u italijanskom gradu Peruđi. Tužioci su saopštili da su osumnjičeni takođe optuženi da su prošle godine osnovali “terorističku organizaciju s ciljem da uruše postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamjene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju”.

Osumnjičeni su bili svejsni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvom ili silom, dodali su tužioci.

Navodno, oni su vjerovali u “konglomerat teorija zavjere koji se sastoji od narativa takozvanih građana Rajha, kao i ideologije Kanona”, navodi se u saopštenju tužioca.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.