Povežite se sa nama

Region

Francuska, Italija i Njemačka: Priština nije ispunila uslove za članstvo u Savjetu Evrope

Objavljeno

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savjetu Evrope, pošto ”nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

“Nažalost, koraci koje predlažete ne rješavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi Evropska unija”, navedeno je u pismu koje je objavio Albanian post.

U pismu se ističe da je nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ”solidan model” kako treba da izgleda ZSO.

“Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije „džentlmenski prijedlog“. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom”, navedeno je u pismu Italije, Francuske i Njemačke.

Ističe se da dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope ne bi predstavljalo korak unaprijed, pošto ”njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće”, i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu tzv. Kosova.

Osvrćući se na prijedlog Prištine da izradi novi nacrt, ističe se da to ne bi bilo ni primjereno ni primjenjivo.

“Vaš prijedlog za pripremu novog nacrta uz konsultacije sa aktuelnim načelnicima ili zamjenicima opština nije ni primjeren ni primjenjiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama”, ističe se u pismu.

Ukazuje se da postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u ZSO zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je juče da je uputila pismo predsjedavajućem Parlamentarne skupštine Savheta Evrope Teodorosu Ruzopulosu u kojem je navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu” i da će ga do kraja maja uputiti ustavnom sudu tzv. Kosova.

Prema dnevnom redu sastanka objavljenom na sajtu Saveta Evrope, pitanje članstva tzv. Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara, koji juče i danas zasjeda u Strazburu.

Dnevni red je, međutim, sklon promjenama i moglo bi se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.