Povežite se sa nama

Region

Evropski parlament izglasao rezoluciju: Traže međunarodnu istragu o izborima u Srbiji

Objavljeno

Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu izglasali su rezoluciju o lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji, kojom se traži i međunarodna istraga oko glasanja, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 je bilo uzdržano.

U dokumentu se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima na izborima koji su održani 17. decembra 2023. u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji.

Takođe, u dokumentu se navodi da bi EU mogla da obustavi finansiranje Srbiji ukoliko vlasti u Beogradu ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke, ili ako istraga pokaže da su srpske vlasti bile direktno umiješane u izbornu krađu.

Ukoliko vlast odbije da sprovede međunarodnu istragu, biće ukinuti pristupni fondovi Srbiji.

Prema finalnom prijedlogu rezolucije, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procijenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove povjerenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

Rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali predstavlja političku poruku Beogradu.

Glasanje su u Strazburu pratili predstavnici prozapadne srpske opozicije, koji su pozvali evroparlamentarce da uvedu mjere protiv vlasti u Srbiji.

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je ranije da se rezolucijom Evropskog parlamenta, u čijem prijedlogu se traži međunarodna ad hok istraga proteklih izbora u Srbiji, praktično traži ukidanje suvereniteta Srbije, te da je ta rezolucija skandalozna.

U tekstu rezolucije ističe se da je neophodno pokrenuti međunarodnu istragu zbog, kako se navodi, izbornih nepravilnosti u Srbiji, a, između ostalog, osuđuju se napadi premijera Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na posmatrače izbora i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

U rezoluciji se ističe da je neophodno pokrenuti međunarodnu istragu zbog, kako se navodi, izbornih nepravilnosti u Srbiji, a, između ostalog, osuđuju se napadi premijera Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na posmatrače izbora i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

U tekstu Evropski parlament ponavlja stav da pregovori o pristupanju sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u svojim reformama u vezi sa EU, ali i nakon potpune implementacije preporuka OEBS/ODIHR-a i Venecijanske komisije od Srbije.

Evropski parlament je pozvao Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje misije stručnjaka u Srbiju, koja bi mogla uključivati stručnjake iz OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije i Savjeta Evrope, da procijene situaciju sa nedavnim izborima i postizbornim razvojem događaja, u cilju olakšavanja preduslova za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, koji bi vodio obnavljanju poverenja javnosti i vere u institucije.

Pozivaju se Komisija i Savjet da primijene strogu uslovljenost i smanje ili zamrznu finansiranje koje se pruža Vladi Srbije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć i druge finansijske instrumente, ako srpske vlasti nisu voljne da implementiraju ključne preporuke izbora, ili ako nisu voljne da pokrenu nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno uključene u izbornu prevaru.

Takođe, navodi se da Evropski parlament podržava brzo raspoređivanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji kao dio ove međunarodne istrage, uz učešće Evropskog parlamenta i dodaje da rezultati ove istrage treba da budu prijavljeni Evropskom parlamentu.

Izvor: Nezavisne

Kliknite za komentarisanje

Postavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Promo

©2020 Skener Info. Sva prava zadržana.